Εγκάρσια μυελίτιδα: Αυτή είναι η σπάνια ασθένεια που εμφανίστηκε σε ασθενή που συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Κανένα σχόλιο

Εγκάρσια μυελίτιδα είναι σύμφωνα με τους New York Times το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με αποτέλεσμα να σταματήσουν μέχρι νεωτέρας οι κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το pathologia.eu η εγκάρσια μυελίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή του νωτιαίου μυελού.

Ο όρος μυελίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενώ ο όρος εγκάρσια στην κατανομή των βλαβών.

"Sponsored links"

Η φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών ινών ανάμεσα στο νωτιαίο μυελό και τον υπόλοιπο οργανισμό, επηρεάζοντας την αισθητικότητα και τη νευρική σηματοδότηση κάτω από το σημείο της βλάβης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος, αισθητικά προβλήματα, αδυναμία στα κάτω και άνω άκρα, καθώς και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή φυλής. Δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα και οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου γίνονται στις ηλικίες 10-19 και 30-39 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Εγκάρσιας Μυελίτιδας;

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία (εμφανίζεται σε ώρες ή ημέρες) είτε υποξεία (εμφανίζεται σε διάστημα 1-4 εβδομάδων).

Τέσσερα κλασικά συμπτώματα της εγκάρσιας μυελίτιδας είναι:

Αδυναμία στα Χέρια και τα Πόδια

Οι ασθενείς με εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία στα κάτω άκρα που επιδεινώνεται ταχέως. Αν η μυελίτιδα επηρεάζει το άνω τμήμα του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και στα άνω άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης παραπάρεση που εξελίσσεται σε παραπληγία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι.

Άλγος

"Sponsored links"

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως άλγος στη μέση ή ένα οξύ αίσθημα που επεκτείνεται προς τα κάτω ή τα άνω άκρα και τον κορμό.

Αισθητικά Συμπτώματα

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραισθησίες στα κάτω άκρα, καθώς και απώλεια της αισθητικότητας. Συχνά επηρεάζεται η αισθητικότητα στον κορμό καθώς και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να παρουσιαστούν επίσης συμπτώματα κατά την πρόσθια κάμψη της κεφαλής τα οποία υποχωρούν όταν η κεφαλή επανέλθει στη φυσιολογική θέση (σημείο Lhermitte).

Συμπτώματα από το Έντερο και την Ουροδόχο Κύστη

Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για ούρηση, ακράτεια, δυσκολία στην κένωση της κύστης και δυσκοιλιότητα.

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν επίσης μυϊκούς σπασμούς, ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας, κεφαλαλγία, πυρετό και απώλεια της όρεξης, ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, σεξουαλική δυσλειτουργία, κατάθλιψη και άγχος που προκαλούνται από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, το στρες και το χρόνιο πόνο.

Θεραπεία

  • Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση χωρίς καμία καθυστέρηση και να διαρκεί μέχρι να υποχωρήσουν τελείως τα συμπτώματα. Mόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι έχει επέλθει πλήρως η ανάρρωση. Η Εγκάρσια μυελίτιδα θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή γιατί αν δεν αποθεραπευτεί πλήρως σε επανεμφάνισή της τα καινούρια συμπτώματα δρουν αθροιστικά και το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο και παραμένει.
  • H σύγχρονη θεραπεία της Εγκάρσιας μυελίτιδας είναι υψηλές δόσεις Κορτικοστεροειδών. Παράδειγμα Methylprednisolone (MEDROL) 500 mg ημερησίως γιά 5 ημέρες, ή 1g/1.73 m2 επιφανείας σώματος/ημέρα Χ 3-5 ημέρες, ακολουθούμενη από του στόματος χορηγούμενη Prodnisolone (PRESOLON) σε σταδιακή μείωση εντός 2-3 εβδομάδων.
  • Μιά άλλη θεραπεία είναι η Πλασμαφαίρεση (Plasmaphaeresis) όταν η θεραπεία με Κορτιζόνη δεν αποδώσει.
  • Χρόνιες περιπτώσεις ασθενών με μόνιμες παραλύσεις απαιτούν αντιμετώπιση από Ορθοπεδικό και Φυσικοθεραπευτή. Το 30% των περιστατικών καταλήγει σε αναπηρικό αμαξίδιο με παραπληγία. Ορισμένες λειτουργικές παραμορφώσεις χρειάζονται έγκαιρα νάρθηκα πρίν οδηγηθούν σε μόνιμη λανθασμένη θέση αγκύλωσης 

protothema.gr

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις