16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εισαγγελέας δίκης Χρυσής Αυγής: Μένω πιστή στην πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων

Ημερομηνία:

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Χρυσή Αυγή στο Εφετείο.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, έλαβε το λόγο για να απαντήσει στις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, όπως είπε, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλα και στις αιχμές για εκείνη περί αλλαγή πλεύσης, εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα περί συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλην Ρουπακιά, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απάντησή της λοιπόν άφησε να εννοηθεί ότι μένει πιστή στην πρότασή της για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίο:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», ανέφερε.

Ένταση με φωτορεπόρτερ και κατηγορούμενο

Στο μεταξύ, για μικρό χρονικό διάστημα επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ένας εκ των κατηγορουμένων επιτέθηκε φραστικά σε φωτορεπόρτερ, ο οποιος θεώρησε πως τον φωτογραφίζει.

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…», είπε με έντονο ύφος ο Νίκος Τσορβάς καταδικασθείς για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Οι ποινές

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Έτσι, για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά) καθώς επίσης και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν αναμένεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά οπότε εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Η διαδικασία

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά. Να θυμίσουμε ότι χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Επί της εισαγγελικής πρότασης θα αποφανθεί πάντως το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

"google ad"

Ποια είναι η εισαγγελέας που πρότεινε την «αθώωση» των χρυσαυγιτών

«Αθώοι!» ήταν η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για τους χρυσαυγίτες βουλευτές, κόντρα σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης με τα τάγματα εφόδου και τους ναζιστικούς ύμνους. Αθώοι όλοι πλην ενός. Του καθ’ ομολογία δολοφόνου του μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Η εισαγγελέας μάλιστα είχε υποστηρίζει ότι όλοι οι χρυσαυγίτες δράστες δεν έκαναν τίποτε οργανωμένο, ότι όλα τα ναζιστικά εγκλήματα υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά», εν αγνοία του Αρχηγού, των περιφερειαρχών, αλλά και των πυρηναρχών.

Από την έναρξη της μεγάλης δίκης, σύμφωνα με το in.gr, η κ. Οικονόμου δεν ασχολήθηκε ούτε λεπτό με τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου, ενώ κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή».

Γεννημένη το 1956, μπήκε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών. Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...