Εκατοντάδες αδέσποτα φροντίζουν οι κτηνίατροι των Χανίων

Κανένα σχόλιο

Αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι κτηνίατροι σε αδέσποτα και άγρια ζώα

Πάνω από 300 αδέσποτα ζώα και δεκάδες άγρια περιθάλπουν δωρεάν και με δική τους ευθύνη οι κτηνίατροι των Χανίων. Δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για τα ζώα πολλές φορές δεν διστάζουν, παρά το κόστος, να προσφέρουν ό,τι μπορούν σε ένα τραυματισμένο ή άρρωστο αδέσποτο ζώο ή ακόμα και δεσποζόμενο που οι κηδεμόνες του δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος, ενώ σε συνεργασία με άλλους εξειδικευμένους φορείς προσφέρουν βοήθεια σε τραυματισμένα άγρια ζώα και συμβάλλουν στην επιστροφή τους στη φύση.

Η σχέση των κτηνιάτρων με τη δουλειά τους δεν εξαντλείται στο επαγγελματικό κομμάτι. Η επαφή τους με τα ζώα τροφοδοτεί την αγάπη τους γι’ αυτά και αυξάνει τον σεβασμό για όλες τις μορφές της ζωής. Απ’ την άλλη υπάρχει η σχέση της με τους ανθρώπους, δηλαδή, τους κηδεμόνες των ζώων. Η σχέση αυτή στο πέρασμα των ετών γίνεται προσωπική και με στοιχεία φιλίας, σημειώνουν οι κτηνίατροι των Χανίων που έχουν άμεση συναλλαγή με όλο τον φιλόζωο πληθυσμό του Νομού μας, δηλαδή τους κηδεμόνες των ζώων. Είναι πολύ συχνή η προσκόμιση απ’ αυτούς ενός αδέσποτου ζώου στα κτηνιατρεία. Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα οι κτηνίατροι θα δώσουν τις συμβουλές τους και θα βοηθήσουν αφιλοκερδώς. Στατιστικά καθημερινά, ο κάθε κτηνίατρος θα δεχθεί από μία τουλάχιστον ερώτηση για συμβουλή για κάποιο αδέσποτο ζώο, ενώ κατά μέσο όρο οι κτηνίατροι θα περιθάλψουν δωρεάν έναν αριθμό αδέσποτων που φτάνει τα 300 κάθε χρόνο τουλάχιστον.

"Sponsored links"

Ανάλογη είναι η συμβολή των κτηνιάτρων σε θέματα ευαισθητοποίησης κυρίως των μικρότερων ηλικιών. Τα παιδιά οικογενειών που έχουν ζώο στο σπίτι τους νοιάζονται πολύ για τα αδέσποτα και πάντα προσπαθούν να τα βοηθήσουν. Είναι συχνές οι επισκέψεις ομάδων παιδιών ή εφήβων που βρίσκουν ένα αδέσποτο συνήθως νεαρό ζωάκι. Πολλά από αυτά τα ζώα υιοθετούνται από πολλά παιδιά μαζί και τα φροντίζουν σε αυλές πολυκατοικιών και ψάχνουν να τους βρουν σπίτι. Συχνά μάλιστα φέρνουν ζώα ολόκληρες τάξεις σχολείων. Μας καλούν σε σχολεία για να κάνουμε ομιλίες σε σχέση με τα ζώα και να απαντήσουμε στους προβληματισμούς των παιδιών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε και τους φόβους για τις ασθένειες ή την επιθετικότητα που πολλές φορές τους έχει περάσει κάποιος ενήλικας.

Τα άγρια ζώα

Εκτός από τα αδέσποτα ζώα οι κτηνίατροι φροντίζουν εθελοντικά και τα ζώα της άγριας φύσης. Λειτουργεί εξαιρετικά ένα μεγάλο εθελοντικό δίκτυο που συμμετέχουν κτηνίατροι, δασαρχείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δασολόγοι και Ναυτιλιακές Εταιρείες για να μπορέσουν να φτάσουν τα άγρια ζώα, εφόσον χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία σε Κέντρα Προστασίας Άγριων Ζώων και Πτηνών. Κανείς από όλους αυτούς δεν πληρώνεται, η πληρωμή για μας είναι το διαπεραστικό βλέμμα του γερακιού όταν συνέρχεται, λένε.

Τα πιο πολλά άγρια ζώα είναι πτηνά, όπως γεράκια, αετογερακίνες, κουκουβάγιες ή αποδημητικά πουλιά. Τα περισσότερα συμβάντα έχουν να κάνουν με δηλητηριάσεις αλλά και τραυματισμούς δυστυχώς συχνά από πυροβόλα όπλα κ.ά. Άλλα ζώα είναι ασβοί, σκαντζόχοιροι κ.ά.

Ο αριθμός των άγριων ζώων που βοηθήθηκαν από τους κτηνιάτρους των Χανίων, ήταν το τέλος του 2012 περίπου 40, ενώ το 2013 είναι ήδη πολύ αυξημένος ο αριθμός τους, πράγμα που δείχνει και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτά τα θέματα.

Το κόστος

Οι κτηνιατρικές πράξεις που εκτελούνται αφιλοκερδώς από έναν κτηνίατρο για τα αδέσποτα ή τα άγρια ζώα μπορεί να αντιστοιχούν σε κόστος από 10 έως 200 ευρώ ή και περισσότερα. Όσον αφορά τον χρόνο που θα απαιτηθεί αυτός δεν έχει να κάνει με το κόστος της αγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις θεραπευτικών αγωγών χαμηλούς κόστους απαιτούνται πολλές ημέρες καθημερινής παρακολούθησης, τονίζουν.

Σημειώνεται, ότι στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει συστήσει Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων που προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου χρειάζεται.

Προτάσεις Κτηνιάτρων για τα αδέσποτα

"Sponsored links"

– Ενημέρωση των πολιτών, αρχής γενομένης από τα σχολεία αλλά και με φιλμάκια στην τηλεόραση. Ότι το να πάρουμε ζώο σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Κάθε έμβιο πλάσμα έχει βιολογικές ανάγκες καθημερινά, άρα χρειάζεται ενασχόληση.

– Τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται βάση της νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των αδέσποτων.

– Στους κηδεμόνες ζώων πρέπει να γίνει συνείδηση ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία οι κατά λάθος εγκυμοσύνες των ζώων τους. Εάν συμβεί, τα μικρά πρέπει να υιοθετηθούν από επίσης υπεύθυνους κηδεμόνες και όχι να αφεθούν στον δρόμο και στην τύχη τους.

Η διάσωση της μικρής γάτας

Το γατουλάκι το έφερε η κα Ελένη, που παρότι έχει ήδη αρκετές γάτες υπό την προστασία της δείχνει αγάπη για κάθε ζωντανό που θα βρεθεί στην αυλή της. Ένα από αυτά είναι και το γατουλάκι ηλικίας δύο μηνών το οποίο βρήκε με πολλαπλό κάταγμα στο μπροστινό δεξί πόδι του. Λόγω της σοβαρότητας του τραύματος και του νεαρού της ηλικίας του η κα Ελένη με βαριά την καρδιά αποφάσισε ευθανασία. Οι κτηνίατροι αποφάσισαν να προσπαθήσουν χωρίς να το γνωρίζει η κα Ελένη με δική τους ευθύνη να επιχειρήσουν τη μοναδική περίπτωση σωτηρίας του. Την εγχείριση για να κοπεί το μολυσμένο πόδι του ζώου. Με μεγάλη τους χαρά είδαν ότι ο μικρός όχι μόνο επιβίωσε, αλλά πολύ σύντομα έμαθε να τρέχει και να σκαρφαλώνει στα πιο απίθανα μέρη. Αυτό που είναι ακόμα πιο αξιόλογο είναι η αντίδραση της κα Ελένης που όταν είδε το ζώο που οι περισσότεροι θα αντιδρούσαν με αμηχανία το αγκάλιασε αμέσως και τώρα ζει ευτυχισμένο στην αυλή της.

Άλλα περιστατικά

Άλλοι κτηνίατροι αναφέρονται σε ανάλογες ιστορίες στις οποίες διασώθηκαν ζώα. Όπως το νεαρό γατάκι με εγκεφαλικές κακώσεις από επίθεση σκύλου που παρέμεινε για 1 μήνα σε συνθήκες εντατικής και τώρα πια ζει στο κτηνιατρείο που περιθάλπηκε ως μασκότ

Επίσης, το σκυλί με κάταγμα στον βραχίονα το οποίο έφεραν για ευθανασία οι ιδιοκτήτες του. Ο κτηνίατρος το λυπήθηκε και το χειρούργησε. Κάλεσε μετά από λίγες ημέρες τους ιδιοκτήτες που έκπληκτοι είδαν ότι το ζώο τους είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Σ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των Ζώων» ανακοινώνει ότι αναστέλλει  μέρος των δραστηριοτήτων του και ειδικότερα αυτές που αφορούν  στις  περιθάλψεις τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων   και  εγκαταλείψεις  αδέσποτων ή δεσποζόμενων, ενήλικων ή μωρών  του Νομού Χανίων.
Επίσης περιορίζει στο ελάχιστο την μετάβασή του σε περιοχές , όπου μας καταγγέλλεται, ότι υπάρχουν κακοποιημένα ζώα, πλην των περιπτώσεων που θα κρίνουμε ότι πρόκειται για ειδεχθή κακοποίηση.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις