Εκδήλωση- συζήτηση «Ανυπόταχτης Κρήτης»: Οι υδρογονάνθρακες δεν φέρνουν ευημερία αλλά πολέμους και περιβαλλοντική καταστροφή

Κανένα σχόλιο

Εκδήλωση- συζήτηση

Χανιά: Σάββατο 30/3 και ώρα 7μμ στο Εργατικό Κέντρο (Μ. Μπότσαρη 68)

Ηράκλειο: Κυριακή 31/3 και ώρα 7μμ στον χώρο «Φυλλοσοφίες» (Πλ. Λιονταριών 33)

"Sponsored links"

Πάνε λίγες μέρες από την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ότι άμεσα θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη εργασιών εξόρυξης σε δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες που θα παραχωρηθούν τα οικόπεδα αυτά και ο πλούτος που ενδεχομένως κρύβουν είναι οι ενεργειακοί κολοσσοί Exxon Μobil και Τotal από κοινού με τα ιδιωτικοποιημένα ΕΛΠΕ. Παράλληλα, η εξόρυξη φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου όλο και πλησιάζει, ενώ προχωράει και το κολοσσιαίο έργο του αγωγού EastMed για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Κρήτης. Ήδη από τον Δεκέμβρη του ‘18 υπάρχει τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία επικυρώθηκε με νέα συνάντηση πριν μερικές μέρες στα Ιεροσόλυμα παρουσία μάλιστα και του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ!

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν κι επίσημα την Ελλάδα -και την Κρήτη ιδιαίτερα- υπό την απειλή του πολέμου και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η δημιουργία του πολεμικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου με τις ευλογίες τω ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια μόνο τυχαία δεν ήταν. Τη στιγμή που, η καπιταλιστική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για «ειρηνική μοιρασιά», οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου δεν γίνεται λόγω πραγματικής ενεργειακής ανάγκης, αλλά για την απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Οι χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή εσωτερική αστάθεια λόγω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ή διέλευσης αγωγών είναι τόσες πολλές που αποτελούν κανόνα. Η διαλυμένη Συρία με τα 6 εκ. πρόσφυγες και η Βενεζουέλα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανοκίνητο πραξικόπημα είναι δύο μονάχα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η νέα «μεγάλη ιδέα» του ελληνικού κεφαλαίου: η ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, έχει ήδη οξύνει τον ελληνοτουρκικού ανταγωνισμό και την εξοπλιστική κούρσα, ενώ όπως πριν έναν αιώνα, έτσι και τώρα, είναι έτοιμη να φέρει τον πόλεμο στην «αυλή» του λαού.

Όσον αφορά στα οικονομικά οφέλη και τις υποσχέσεις Σταθάκη για στήριξη του ασφαλιστικού η διεθνής πείρα είναι ξεκάθαρη: κανένας λαός δεν πλούτισε από αγωγούς και κοιτάσματα. Κάποιες ελίτ και πολεμικές βιομηχανίες πλούτισαν, λαοί όμως όχι!Παράλληλα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος, ενώ ήδη βιώνονται οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η πείρα σε αντίστοιχες υποθαλάσσιες εξορύξεις (βαθιά σχιστολιθικά εδάφη) είναι μικρή, ενώ οι μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικάπου σε περίπτωση διαρροής θα προκαλέσουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή νότια της Κρήτης.

Σας καλούμε όλους στην εκδήλωση – συζήτηση της Ανυπόταχτης Κρήτηςώστε να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στην οργάνωση και αντίσταση του κρητικού λαού στα σχέδια των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων για τον τόπο μας. Σχέδια που έχουν προκαλέσει θάνατο, φτώχεια, καταστροφή και προσφυγιά στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Ώστε οι ανάγκες των λαών να μπουν μπροστά, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ειρήνης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις