21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σήμερα η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Γιατί στο λόφο Καστέλι;” από την Κατάληψη Rosa Nera – Βίντεο από τις δράσεις της προηγούμενης βδομάδας

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 10 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν η μια μετά την άλλη, 2 εκδηλώσεις/δράσεις από την κατάληψη Rosa Nera.

Πρώτον, από τις 17:00 μέχρι τις 18:30 στο Σαντριβάνι μια δράση (α)κινητοποίησης στον Παλιά Πόλη με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του έργου της κατάληψης Ρόζα Νέρα και της σημασίας της για τη πόλη και τους Ανθρώπους της.

Η δράση αυτή θα ακολουθηθεί στις 19:00 από ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλάτωμα κάτω από τα τείχη στην οδό Σήφακα (στα Μαχαιράδικα). Το θέμα της εκδήλωσης είναι “Γιατί στο Λόφο Καστέλι”.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται:

…για τη συλλογική μνήμη και την ιστορία των ανθρώπων,

για τη συλλογική δράση.

Για τους εργατικούς και τους κοινωνικούς αγώνες.

Για τη συνέχεια του τελευταίου ελεύθερου κοινωνικού χώρου ενάντια στην απόλυτη τουριστικοποίηση αυτού του τόπου.

Για μια ανοιχτή αυλή για όλα τα παιδιά.

Για την πρόσβαση στην καλλιτεχνική έκφραση, για την γιορτή,

την αντιεμπορευματική δημιουργία,

για την αλληλεγγύη!

Σημειώνουμε ότι δημοσιοποιήθηκε βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις της προηγούμενης βδομάδας και πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση στα γραφεία του λογιστικού γραφείου του Π. Πετσετάκη στην οδό Μπονιαλή 11 που συνέβη την Παρασκευή 2 Οκτώβρη καθώς και η εκδήλωση στα σκαλάκια του ΚΑΜ – Μιχαήλ Αφεντούλιεφ με τίτλο “παραμύθια λαϊκά της κάτω στράτας τα σκαλιά” από αφηγητές της πόλης μας.

"google ad"

Δείτε το βίντεο

Σχετικά με τη δράση στο λογιστικό γραφείο το οποίο συνδέεται με την ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι δόθηκε στη δημοσιότητα και το παρακάτω κείμενο:

Γιατι τα πεντοχίλιαρα ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ πετσετάκια

Ο Παντελής Πετσετάκης φαίνεται να είναι ο λογιστής της Belvedere ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ. Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χανίων, το τηλέφωνο της εταιρίας ταυτίζεται με αυτό του λογιστικού του γραφείου. Επίσης στο έντυπο της σύστασης της εν λόγω εταιρίας η διεύθυνση ταυτιζόταν με το γραφείο του. Ο ίδιος είναι επίσης και οικονομολόγος της Klein Group (Ltd.), η οποία παρουσιάζει τα επενδυτικά σχέδια της Cydon Group Limited (εταίρου της Belvedere), στα οποία συγκαταλέγεται και η ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο λόφο Καστέλι.

Εκτός από λογιστής των off shore, ο Παντελής Πετσετάκης έχει πλούσιο βιογραφικό:

  • Διατελεί πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης για έκδοση ψηφίσματος κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι, ο ίδιος αντέδρασε σφόδρα- δηλώνοντας ότι «το ξενοδοχείο θα γίνει».
  • Υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη (κατετάγη 52ος). Ο Δήμαρχος, ο ίδιος άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή δήλωνε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την Belvedere και ότι θα κάνει «ό, τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα του λόφου», ο ίδιος άνθρωπος που στις 10 Σεπτέμβρη (κατά την κατάληψη του Δημαρχείου) δήλωνε ότι δεν γνωρίζει καμία σύνδεση της παράταξής του με την εν λόγω εταιρία, τελικά έσπευσε να υπερασπιστεί τον -για χρόνια στενό του συνεργάτη- Παντελή Πετσετάκη στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Σεπτεμβρίου. Μετά από ερωτήσεις διαφόρων παρατάξεων για την στάση του ίδιου όσον αφορά την εμπλοκή του συνεργάτη του με το σκάνδαλο Belvedere, δήλωσε: «υπερασπίζομαι την τοποθέτηση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ και αξιολογώ τη δράση του εκεί. Έχει αποδείξει και το ήθος, την ακεραιότητα και την εντιμότητα του».
  • Παρεπιπτόντως, τον Δεκέμβρη του 2019 ο Π. Πετσετάκης ορίστηκε από τον Δήμαρχο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ- να σημειώσουμε εδώ ότι είναι το ένα εκ των δύο μελών που συμμετέχουν ως ιδιώτες στο ενδεκαμελές Δ.Σ. Η ύπαρξη ιδιωτών στο ΔΣ προέκυψε έπειτα από την διεύρυνση του αριθμού των μελών στο ΔΣ απο 9μελές σε 11μελές τον Δεκέμβρη του 2019.
  • Ως Πρόεδρος του Ο.Ε.Δ.Κ., στις 11 Αυγούστου του 2020, βραβεύει τον Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, απονέμοντας τιμητικό τίτλο στον χώρο των Επιστημών Αποφάσεων και Μάνατζμεντ.[1]Ο Κ. Ζοπουνίδης είναι Αναπλ. Κοσμήτορας του τμήματος Μ.Π.Δ., μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος. Το ενδιαφέρον αυτής της βράβευσης εστιάζεται στο γεγονός ότι ο ακαδημαϊκός και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Αξιοποίησης αποτελεί έναν από τους συνεργάτες (partners in writing) των επενδύσεων της Cydon Group (εταίρο της Belvedere) στα Χανιά. Στην ιστοσελίδα της Cydon αναλύει συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους κανείς αξίζει να επενδύσει-κοψοχρονιά- στην Κρήτη κι ιδιαίτερα στα Χανιά.[2]
  • Είναι ο ορκωτός λογιστής του ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Σημειωτέον, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΚΑΜ Ιωάννης Γιαννακάκης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε για την ανάθεση του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου του ΚΑΜ, τον Ελευθέριο Ερκέρογλου της εταιρίας ορκωτών λογιστών «TGS Hellas», μια πρόταση που έγινε δεκτή. Η εν λόγω εταιρία εκπροσωπείται στα Χανιά από τον Παντελή Πετσετάκη.

Από το Μάρτη του 2017 που ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκποίησης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι διαπιστώνεται ότι η ανάδοχη εταιρία Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έχει δυσανάλογα μικρό επενδυτικό κεφάλαιο ως προς το κόστος της επένδυσης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης από τη μεριά του κρίνει ως καλύτερη την πρόταση μιας εταιρίας μικρού επενδυτικού κεφαλαίου έναντι χαμηλού ενοικίου σύμφωνα με την κτηματομεσιτική αγορά. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως οι εταιρίες, Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΠΚ και Belvedere, αλλά και το ίδιο το Πολυτεχνείο ως ίδρυμα και η δημοτική Αρχή ως πολιτειακός θεσμός δεν αποτελούν ουδέτερα και απρόσωπα όργανα, αλλά αντιθέτως στελεχώνονται και ενεργούν βάσει υλικών συμφερόντων, τα οποία αλληλοσυνδέονται και διαπλέκονται.

Απ’ τη μεριά μας, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι, αναγνωρίζουμε μια κλίκα ανθρώπων (μηχανικών, λογιστών, δημάρχων, ακαδημαϊκών) οι οποίοι -καθένας απ’ τη θέση του- είναι συνυπεύθυνοι για την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι, καθώς και για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera. Έχουν την ευθύνη πιο συγκεκριμένα για τις εν κρυπτώ διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για την εν λόγω «αξιοποίηση».  Το τι σημαίνει ήθος και εντιμότητα για αυτούς γίνεται ολοένα και πιο φανερό κάθε μέρα. Ο Πετσετάκης και ο κάθε Σημανδηράκης είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους σε βάρος ενός τοπικού αγώνα για την υπεράσπιση του ελεύθερου κοινωνικού χαρακτήρα του λόφου και της κατάληψης Rosa Nera.

Γιατί σε αντίθεση με αυτή την κλίκα οι περισσότεροι/ες σ’ αυτή την πόλη δουλεύουμε σερβιτόροι και καμαριέρες, κούριερ και λαντζέρισσες, υπάλληλοι με ελαστικά ωράρια σε αρχιτεκτονικά και λογιστικά γραφεία, σε προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ και πρακτικής άσκησης, ανασφάλιστοι/ες στις «κατασκευές» μικρών και μεγάλων εργολάβων, «μαύροι» στα χωράφια τους.

Αγανακτούμε κάθε φορά που ακόμα μια πλατεία καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, κάθε φορά που η θέα στη θάλασσα κρύβεται από ένα επταόροφο ξενοδοχείο που «φύτρωσε» ξαφνικά στις μέρες του covid, κάθε φορά που μας λένε ότι η πόλη δεν έχει ούτε έναν χώρο για μας.

Γι αυτούς και για ακόμη χίλιους λόγους: η επένδυση αυτή θα μείνει στα χαρτιά.

[1] Hania news, Βράβευση του Κ. Ζοπουνίδη από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, 11/08/2020

[2] http://www.greekhouse.co.il/why-crete/. Ανάμεσα σε αυτούς τους λόγους ξεχωρίζουν η απουσία μεταναστών, η ύπαρξη της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βάσης στη Σούδα και το ότι τα κέρδη από τον τουρισμό στην Κρήτη δεν έχουν υποστεί μείωση λόγω των προσφυγικών ροών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...