Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αντάρτες που πολέμησαν τους Ναζί στην Άναβο Σελίνου: “Υποχρέωσή μας απέναντι στις νέες γενιές να πούμε την Αλήθεια”

Κανένα σχόλιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ στον Άναβο Σελίνου.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι μαχητές του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ του Νομού που στις 4 Αυγούστου του 1944 , έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα στα Ναζιστικά στρατεύματα προξενώντας τους μεγάλες απώλειες.

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ Γιώργος Κουμάκης. Το ιστορικό της μάχης παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ Ελευθερία Λιονάκη.

"Sponsored links"

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γιώργος Γεωργιλάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων και Δημοτικός Σύμβουλος Σελίνου-Καντάνου , ο Σπύρος Δαράκης πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου, πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας της Περιόδου 1941- 1945 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ) και ο Μπάμπης Πετράκης πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ (φίλοι και απόγονοι).

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ το μέλος του Δ.Σ και μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων Μαρία Γαυγιωτάκη.

Στην ομιλία της τόνισε:

«Βρεθήκαμε εδώ σήμερα, στον Άναβο, για να τιμήσουμε μία από τις μεγαλύτερες μάχες στο Νομό Χανίων, αλλά και στην Κρήτη, που έδωσαν με θαυμαστό ηρωισμό, όσο και αποτελεσματικότητα, οι δυνάμεις του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ ενάντια στους Ναζί κατακτητές μετά από απόφαση της Παγκρήτιας Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και με εντολή της 5 ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Η απλή μαρμάρινη πλάκα μπροστά μας θυμίζει ότι εδώ την 4 η Αυγούστου του 1944 υλοποιήθηκε μία καλά οργανωμένη επιχείρηση με τη μορφή ενέδρας σε γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων με πλούσιο πολεμικό υλικό και τρόφιμα (…..)

Τα αντίποινα υπήρξαν βαριά και έτσι τα Παλαιά Ρούματα, όπως και τα Φλώρια, προστέθηκαν κι αυτά στον μακρύ κατάλογο των μαρτυρικών χωριών που οι Ναζί κατακτητές μια εβδομάδα μετά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με λύσσα («σαν λούπηδες» καταγράφει εύστοχα η λαϊκή Μούσα) λεηλάτησαν, έκαψαν, σκότωσαν τους ανθρώπους τους, κράτησαν αιχμαλώτους.

Και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις νέες γενιές να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, να πούμε την Αλήθεια, που δε σηκώνει και πολλά πολλά «φτιασιδώματα» αν είναι Αλήθεια (πάει να πει παραχαράξεις και διαστρεβλώσεις), να μην αφήσουμε να ξεχαστούν όλοι εκείνοι που δε δέχτηκαν τη μοίρα τους με σκυμμένο το κεφάλι αποδεικνύοντας ότι, όταν ο λαός οργανώνεται για να υπερασπιστεί τα δίκια του, την ελευθερία, τη ζωή του, μπορεί να βγει νικητής, ακόμα και όταν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο απέναντι σε πανίσχυρο εχθρό, όπως ο σιδερόφρακτος ναζισμός τότε.

Σ’ αυτή την υπόθεση ανεκτίμητο είναι το έργο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΔΣΕ που και εδώ στα Χανιά με ακατάβλητη προσπάθεια συλλέγει βασανιστικά πολύτιμο ιστορικό υλικό, οργανώνει εκδηλώσεις όπως η σημερινή (και με την πολύτιμη συνδρομή Τοπικών Φορέων), όχι μόνο επετειακού και ιστορικού περιεχομένου, αλλά και διεκδικητικού. Και αξίζει να συνεχιστεί αυτό το έργο, το πολλές φορές δύσκολο, με τη στήριξη όλων όσων έχουν να προσφέρουν πληροφορίες, αρχειακό υλικό, μαρτυρίες, στοιχεία πολύτιμα για τη διάσωση και τη διάδοση της ιστορίας των αγώνων του λαού μας. Εκείνης που τις λαμπρές της σελίδες, όπως αυτή που μνημονεύουμε σήμερα, δεν τις έγραψαν κυβερνήσεις «Εξόριστες» ή «Δωσιλογικές» ούτε οι φρόνιμοι ή οι προσκυνημένοι: τις έγραψαν με το αίμα τους οι απλοί άνθρωποι του τόπου μας, άνθρωποι του μόχθου, εργάτες, αγρότες, άνθρωποι του βουνού, που όμως μέσα στη ζεστή καρδιά τους είχαν τον πόθο για λευτεριά, προκοπή, για ζωή με δικαιώματα.

"Sponsored links"

Αναφερόμενη στις σημερινές εξελίξεις συνέχισε:

«Αυτά τα αιτήματα είναι και σημερινά και τούτο σημαίνει ρεαλιστικά, και ένα παραπάνω που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν προειδοποιητικά και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι, όχι βέβαια εξαιτίας ενός «παράφρονα σουλτάνου» όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν, αλλά γιατί τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων ΕΕ, ΗΠΑ, Ελλάδας, Τουρκίας και χωρών του ΝΑΤΟ καθορίζουν τις εξελίξεις κάθε φορά, σε ένα πεδίο ολοένα και περισσότερο οξυνόμενου οικονομικού και γεωστρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά και με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Τι έχουν, άραγε, οι λαοί να κερδίσουν, τι έχει κερδίσει ή τι θα κερδίσει ο δικός μας λαός από τα σχέδια τους για κοινές μπίζνες και ενεργειακούς σχεδιασμούς; Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τους «ισχυρούς συμμάχους» και τα «απάνεμα λιμάνια» που μόνο φουρτούνες και βάρη γεύτηκε εξαιτίας τους; Ο δρόμος που έχει να βαδίσει και τώρα, αντλώντας πείρα και γνώση από το περήφανο παρελθόν του, είναι να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις, με μοναδικό ασφαλές κριτήριο την απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικά σχέδια που στην ουσία τον θέλουν φοβισμένο παρατηρητή, ενώ ο ίδιος αρκεί να πιστέψει στην αστείρευτη δύναμή του για να διεκδικήσει τη ζωή και την ειρήνη, για να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του.

Τα αιτήματα των ανθρώπων του λαού μας, Φίλες και Φίλοι, που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό της τριπλής Κατοχής μένουν αδικαίωτα, όσο εμείς δε συνεχίζουμε το δρόμο τους διδασκόμενοι και εμπνεόμενοι από τα ιδανικά τους. Και τους δίνουμε το περιεχόμενο που τους αξίζει κάθε φορά που βγαίνουμε στο δρόμο κάθε μικρού ή μεγάλου αγώνα, κάθε φορά που δε σκύβουμε το κεφάλι στο «ρεαλισμό» του συμβιβασμού και της αναγκαίας δήθεν υποταγής. Η αναμέτρηση γίνεται καθημερινά και είναι αυτή που μέρες σαν τη σημερινή ορθώνεις δικαιωματικά το ανάστημα, παίρνεις δύναμη και έρχεσαι σεμνά, αλλά με πίστη να αποτίσεις φόρο τιμής και να πεις δυνατά με τους συνοδοιπόρους σου : Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Στεφάνια κατέθεσαν:

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ ο Λεβεντάκης Μιχάλης ,εκ μέρους του Σωματείου Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλιών Ρουμάτων ο Μπομπολάκης Νεκτάριος , Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων ο Γεωργιλάκης Γιώργος , εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Σελίνου-Καντάνου η δημοτική Σύμβουλος Χαριτίνη Παπαδάκη, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μπιτζανάκης Γιάννης , εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας 1941-1945, ο Σπύρος Δαράκης .

Παρών για ακόμα μία χρονιά, καταθέτοντας και στεφάνι ήταν και ο μοναδικός αντάρτης επιζών της μάχης του Ανάβου, Γιάννης Παρδαλάκης.

Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 9 Αυγούστου στο Κατσωματάδο Κισσάμου όπου το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ οργανώνει μία ακόμα εκδήλωση τιμής στον Νομό τιμώντας τους αντάρτες που πολέμησαν στην μάχη της Σήραγγας Τοπολίων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις