Εκθετήριο Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας στο Κτίριο της Πρώην Γαλλικής Σχολής

Κανένα σχόλιο

Στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η Μελέτη για την Δημιουργία Εκθετηρίου Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας στο Κτίριο της Πρώην Γαλλικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία του Κτηρίου της Πρώην Γαλλικής Σχολής από την εποχή που λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο από τις καλόγριες του Τάγματος των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, έως τα χρόνια που πέρασε η ιδιοκτησία του κτιρίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Επίσης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της Μελέτης και αφορούν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη εφαρμογής και στην ένταξη του σχετικού έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όραμα αξιοποίησης της Πρώην Γαλλικής Σχολής ως Εκθετήριο, που ξεκίνησε και σχεδιάστηκε την περίοδο της Πρυτανείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Δήλωσε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ιδρύματος και σε κάθε επόμενο βήμα αυτού του σχεδίου, που θα ωφελήσει όχι μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και την πόλη των Χανίων και αναμφίβολα θα συμβάλλει στην αναγέννηση της ιστορικής συνοικίας της Χαλέπας.

"Sponsored links"

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα Δέσποινα Τσάφου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου Σύνθεση & Έρευνα ΕΠΕ που εκπόνησε τη μελέτη. Στην παρουσίαση της Μελέτης αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν την εκθεσιακή οργάνωση, τις συλλογές και τα εκθέματα, τις θεματικές ενότητες, το οργανόγραμμα και τη χωροθέτηση της έκθεσης, κ.α. Ο σκοπός του προτεινόμενου εκθεσιακού χώρου, όπως φάνηκε στην παρουσίαση της μελέτης, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου της Κρήτης να δημιουργήσει έναν πολυχώρο μάθησης και πολιτισμού στο κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία.

Το κτίριο θα λειτουργήσει ως εκθετήριο δύο μόνιμων εκθέσεων, αυτή που αφορά στην εξέλιξη της Τεχνολογίας, και την αντίστοιχη των συλλογών Λαογραφίας. Με την πρώτη (Εξέλιξη της Τεχνολογίας) το Πολυτεχνείο καταγράφει, τεκμηριώνει, ερμηνεύει και παρουσιάζει στο ευρύ κοινό την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διάδοση των φυσικών επιστημών, στοχεύοντας στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Με τη δεύτερη (Συλλογών Λαογραφίας) στόχος είναι να παρουσιάσει τον παραδοσιακό πολιτισμό του τόπου, να εκφράσει δηλαδή την ατομική και συλλογική ανάγκη για την ενασχόληση με τη μνήμη και το παρελθόν, ως σημαντικού παράγοντα για τη διαμόρφωση της ταυτότητας αλλά και του τρόπου ζωής των κατοίκων των Χανίων και της ευρύτερης περιοχής. Κατά την λειτουργία του Εκθετηρίου, στόχος είναι να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί μέσα στους χώρους του μια σειρά ποικίλλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, όπως π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις στο κοινό, επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια, περιοδικές εκθέσεις κ.α.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων κ.Ι. Γιαννακάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΕΚ Lines κ. Γ. Κατσανεβάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ κα Ευγενία Παπαϊωάννου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι στρατιωτικών. επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις