19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΕΚΛΕΚΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκη: «Γεώργιος Ξενουδάκης (1816/1818 (;) – 1888) Ο δυναμικός εκφραστής του Κρητικού ενωτικού κινήματος και ευεργέτης της παιδείας»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Πολυγραφότατος και χαρισματικός, και δάσκαλος σε δικά μας και ξένα Πανεπιστήμια, βαθυστόχαστος ερευνητής, αξιοσέβαστος και αξιοτίμητος, ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης. Εύκαρπος και πολύκαρπος πνευματικός σπορέας προς τον οποίον υποκλιμόμαστε.

Έχω τη χαρά και την τιμή να έχω υπό την κατοχήν μου το εξαίσιο και πολυσέλιδο βιβλίο του που αναφέρεται στον Μεγάλο Ευεργέτη του Έθνους μας και της Παιδείας Γεώργιον Ξενουδάκην, που ανεσύρθει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας από τον αξιέπαινον και αξιάγαστον Σφακιανόν, νυν κάτοικο Ηρακλείου, ιστοριοδίφην κ. Νικόλαον Γ. Νταμπακάκην, στον οποίον τα Κρητικά Γράμματα οφείλουν πολλά.

Με το βιβλίο του αυτό, κατάμεστο από στοιχεία, ο κ. Χαλκιαδάκης προσπαθεί, και πετυχαίνει να φωτίσει την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Γ. Ξενουδάκη, που το επαναλαμβάνομε για χιλιοστή φορά, αν ζούσε σήμερα ο Ξενουδάκης δεν θα είχε αυτά τα χάλια και τον διεθνή διασυρμό η χώρα μας.

Ως Χανιώτες εγκαυχόμαστε για τον μεγάλον αυτόν Άνδρα και παρακαλούμε τον νέον μας Δήμαρχον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκην, να κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προκάτοχοί του, παρά δια τις του Τύπου εκκλήσεις μας, να δώσει σε κεντρική οδό της πόλεώς μας, και όχι όπως τώρα σε πάροδο παρόδου (!) στον Μέγα ευεργέτη και εθνικό στυλοβάτη Γ. Ξενουδάκη. Θα το περιμένουμε και θα επιμείνομε.

Βασική πηγή του βιβλίου αυτού είναι το πλούσιο αρχείο του κ. Ν. Νταμπακάκη, τον οποίον συγχέροντες ευχαριστούμε γι’ αυτό το πολύτιμο αποθησαύρισμα. Να είναι βέβαιος ο κ. Χαλκιαδάκης ότι η προσφορά του αυτή, πέρα από την αρτιότητά της και την άριστη χρήση του γραφτού λόγου έρχεται να βροντοφωνάξει το μεγάλο χρέος μας και να μας αφυπνίσει, ειδικά τους πολιτικούς «μας», που τελείως μας έχουν απελπίσει, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο ρήμα, και που φταίμε εμείς γι’ αυτό. Εμείς τους ψηφίζομε, εμείς να τα πληρώσομε.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα σωστό κοινωνικό Ευαγγέλιο. Ένα σάλπισμα αναστύλωσης του εθνικού φρονήματος και ένα κάλεσμα για εθνική ευθύνη. Φλογερός στην πίστη και στο εθνικό μεγαλείο ο κ. Χαλκιαδάκης αξίζει την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μας. Μεγάλη ψυχή, πλούσια τα νάματά της. Νάναι υγιής και πολύχρονος με συνέχεια στην ανεκτίμητη προσφορά του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...