23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Εκφραστής του τρόμου”: Ο Στουρνάρας άφησε άφωνους ακόμη και τους τραπεζίτες

Ημερομηνία:

Άφησε άφωνους ακόμα και τους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, με το ρεσιτάλ κινδυνολογίας. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν, διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να προνοεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και όχι να υπονομεύει τη σταθερότητά του, προκαλώντας ο ίδιος αναιτιολόγητο πανικό με τις δηλώσεις του, απλά και μόνο για να καλύψει τις δικές του φιλοδοξίες και να φανεί ‘βασιλικότερος του βασιλέως’».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο διορισμένος από τον Α. Σαμαρά κεντρικός τραπεζίτης απέδειξε ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης του κινδυνολόγου πρωθυπουργού και όχι του ελληνικού λαού, του οποίου τα συμφέροντα υπονομεύει βάναυσα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του Γ. Στουρνάρα ότι «η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται ταχύτατα» και «ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος», «άφησε άφωνους και τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και όλη την αγορά, όχι τόσο για την ωμή παρέμβαση του ‘ανεξάρτητου’ κεντρικού τραπεζίτη υπέρ της κυβέρνησης, όσο κυρίως για την ανακόλουθη και ψευδή περιγραφή της πραγματικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος».

Εμπλοκή στις πολιτικές εξελίξεις

Περιγράφοντας περαιτέρω το κλίμα και τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει:

«Λίγες μόνο μέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση πάνω από 50% των συντελεστών απομείωσης (haircut), που εφαρμόζονται επί της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των εντόκων γραμματίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες για επιπλέον ρευστότητα πάνω από 6 δισ

» Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι στο ίδιο σταθερό επίπεδο (163 δισ.) και καμία αξιόλογη μείωση των καταθέσεων, που αποτελούν τη βασική πηγή ρευστότητας, δεν προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα.

» Αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη έγινε ακριβώς τη μέρα που το χρηματιστήριο σημείωνε ανάκαμψη.

» Η ανεξαρτησία και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτά καθορίζονται από το Καταστατικό της, αλλά και από το Καταστατικό του ίδιου του Ευρωσυστήματος, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή απροκάλυπτη εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στις πολιτικές εξελίξεις.

Εκφραστής του τρόμου

» Τέτοιες πρακτικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και θεσμικά ανεπίτρεπτες, καθώς τορπιλίζουν την ίδια τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών, που αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών.

» Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΕ. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η εποπτεία των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

» Αξίζει, λοιπόν, να ερωτηθούν οι Αρχές της ΕΚΤ και ο ίδιος ο κ. Ντράγκι αν οι καταστροφικές δηλώσεις και προβλέψεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγιναν σε γνώση τους και αν τις επικροτούν. Αν μια τέτοια παρέμβαση ξεπερνάει ή όχι τα θεσμικά όρια του Ευρωσυστήματος. Αν παραβιάζει ή όχι την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την πολιτική εξουσία και το βασικό ρόλο του Ευρωσυστήματος, ως εγγυητή της ρευστότητας όλων των τραπεζών.

"google ad"

» Για μια ακόμη φορά η στρατηγική του τρόμου βρήκε εκφραστή και αυτή τη φορά είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προκαλεί ζημιά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία, υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...