21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ελληνική NAVTEX για αεροναυτική άσκηση δίπλα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με έκδοση Navtex για την πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης με πυρά στην περιοχή των ερευνών του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαντά η Ελλάδα στην ανανέωση της τουρκικής Navtex.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται έως τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex που έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική Navtex δεσμεύει την περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου και νότια του Καστελλόριζου.

Η Navtex της Ελλάδας θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από τις 10:35 το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis. Το Σάββατο το τουρκικό ερευνητικό είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Το σεισμογραφικό πλέει με  νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex.

Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυβερνητικες πηγές για την παράταση της Navtex

Κυβερνητικά στελέχη, σε ότι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απάντησε την Κυριακή η Άγκυρα στην επιστολή που έστειλε το Σάββατο η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη για το Oruc Reis.

Με τη ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

"google ad"

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ρηματική διακοίνωση:

Aπορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.

Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...