ΕΛΜΕ Χανίων: Να πάψει ΤΩΡΑ να χρησιμοποιείται το “σπίτι του Άρη Βελουχιώτη” στη Γαύδο ως καφενείο-ταβέρνα και τουριστικό κατάλυμα!

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Χανίων:

Στα πλαίσια της τουριστικής εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των πάντων το “σπίτι του Άρη Βελουχιώτη”, το καμάρι της Ο.Σ.Π.Ε. (Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξόριστων) που έχτισαν οι εξόριστοι το 1933 στο Σαρακήνικο της Γαύδου, για να κατοικήσουν εκεί, ενώ έχει κριθεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 1999 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο” (βλ. ΥΠΠΟ/ ΔΙΛΑΠ/Γ/203/16542/16-3-99), όχι μόνο λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν καφενείο-ταβέρνα με τις αντίστοιχες όσο και παράνομες παρεμβάσεις στο αρχικό κτήριο (πρόσθετα δωμάτια, πέργκολες κ.λπ.), αλλά φέτος δόθηκε και σε γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης και μετατράπηκε και σε τουριστικό κατάλυμα.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ένα σπουδαίο μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που συμβολοποιεί τους μεγάλους αγώνες όσων εξορίστηκαν πληρώνοντας σκληρά το τίμημα της αντίστασης τους απέναντι στο ΦΑΣΙΣΜΟ και υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας, να παραδίδεται στην υπηρεσία του εμπορικού κέρδους. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ιστορική αξία του χώρου χάνεται και η φήμη που το συνοδεύει γίνεται ένα επιπλέον “ατού” για την προσέλκυση τουριστών.

"Sponsored links"

Ζούμε σε μια εποχή που γίνεται συστηματική προσπάθεια ο φασισμός να ταυτιστεί με τον κομμουνισμό και τους αγώνες των εργαζομένων και να χαθεί για πάντα από τη νέα γενιά το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας. Σε μια τέτοια συγκυρία δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι το “σπίτι του Άρη Βελουχιώτη” στη Γαύδο γίνεται βορά στις επιδιώξεις των ιδιωτών, όπως συμβαίνει και με άλλα μνημεία που “αξιοποιούνται” ή εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Γιατί, εκτός από το πρόταγμα της χυδαίας εμπορευματοποίησης των πάντων, στις μέρες μας τα ιστορικά μνημεία που συνδέονται με φυλακές, τόπους εξορίας ή μαρτυρίου των αγωνιστών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή γνώσης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και έμπνευσης για τη νέα γενιά συστηματικά καταστρέφονται

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Να γίνει ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ του “σπιτιού των εξορίστων” από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να σταματήσει αμέσως κάθε εμπορική εκμετάλλευση του.

2) Να αφαιρεθούν οι πρόσθετες κατασκευές και να λειτουργήσει αποκλειστικά ως μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.  

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τους επιστημονικούς συλλόγους και τη νεολαία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις