16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ενώ στην Κρήτη ετοιμαζόμαστε να γεμίσουμε τις περιοχές NATURA με ανεμογεννήτριες, στη Σκωτία κοιτάζουν στο μέλλον και τις βάζουν στη θάλασσα! | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ενώ στην Κρήτη σύμφωνα με τα σχέδια που φαίνεται ότι προχωρούν παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών, όπως πρόσφατα στο βουνό Κουρούπα, θα δημιουργηθούν τεράστια αιολικά πάρκα που θα δεσμεύσουν γη αλλά και το νερό περιοχών, στον υπόλοιπο κόσμο, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον δεν είναι στη γη αλλά στη θάλασσα, ψάχνουν για τρόπους ώστε να δημιουργήσουν πλωτά αιολικά πάρκα. Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Και στη Σκωτία τα έχουν ήδη καταφέρει!

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Σκωτίας άρχισε να τροφοδοτεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το πάρκο αποτελείται από 5 τεράστιες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αγκυροβολημένες στον βυθό, 24 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Peterhead.

Οι ανεμογεννήτριες εκτείνονται σε ύψος 175 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν βάρος 10.000 τόνους, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα τους αγγίζει τα 78 μέτρα. Για την αγκυροβόλησή τους στον βυθό, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 129 μέτρων, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά καλώδια που σχηματίζουν τέτοια διάταξη, ώστε κάθε ανεμογεννήτρια να παραμένει σταθερή ακόμη και στις κακοκαιρίες, όπως αναφέρει το BBC.

Οι λεπίδες της ανεμογεννήτριας λειτουργούν με έξυπνο λογισμικό το οποίο τις περιστρέφει αποκρινόμενο στις κινήσεις του ανέμου, των κυμάτων και των ωκεάνιων ρευμάτων.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις μεγάλες αιολικές δομές να επιπλέουν σε ιδιαίτερα βαθιά νερά, έως και 1.000 μέτρα, όπου δεν μπορούν να εγκατασταθούν οι συμβατικές υπεράκτιες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Η ανεμογεννήτρια ρυμουλκήθηκε από τη Νορβηγία, όπου τέσσερις άλλες ανεμογεννήτριες περιμένουν να μεταφερθούν για τη δοκιμαστική μονάδα παραγωγής 30 μεγαβάτ, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 20.000 σπιτιών.

«Το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αιολική τεχνολογία ανοικτής θάλασσας και ενδεχομένως ανοίγει ελκυστικές νέες αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Statoil, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία τα τελευταία έξι χρόνια, στοχεύοντας στις αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Εξάλλου, η Σκωτία σημείωσε ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας τον Ιούνιο, αυξάνοντάς την κατά 24% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2016.

Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές με μεγάλα βάθη. Έως σήμερα, υπεράκτια πάρκα μπορούν να κατασκευασθούν μόνο σε σχετικά ρηχές θαλάσσιες περιοχές, με βάθος όχι μεγαλύτερο από 60 μέτρα, αφού οι ανεμογεννήτριες πακτώνονται στον βυθό.

Έτσι, οι περισσότερες ανάλογες εγκαταστάσεις έχουν γίνει έως τώρα στη Βόρεια Θάλασσα. Αντίθετα, στην περίπτωση π.χ. του Αιγαίου, όπου κατά κανόνα τα βάθη ξεπερνούν τα 100 μέτρα ακόμη και σε ελάχιστα χιλιόμετρα από τις ακτές, δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Σύμφωνα με τη Statoil, ο σημερινός τρόπος σταθεροποίησης σημαίνει πως παραμένει αναξιοποίητο περίπου το 80% των θαλάσσιων περιοχών, που θα μπορούσαν να “φιλοξενήσουν” υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πάρκα που θα είναι εφικτό πλέον να υλοποιηθούν, αν τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.

Δείτε και σχετικά βίντεο:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...