23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς”: Στην 26η θέση στην Ευρώπη οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Του Φώτη Ποντικάκη *

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και οι άλλες ειδικότητες που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας κατατάσσονται στην 26η θέση μεταξύ 40 ευρωπαϊκών χωρών και περιοχών σε ό,τι αφορά τους μισθούς τους. Πρόκειται για διαπίστωση με βάση τα στοιχεία του Δικτύου «Ευρυδίκη», το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αφορούν το σχολικό έτος 2015-2016 και δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2016 (Βλ. European Commission/EACEA/Eurydice, 2016. Teachers’ and School Heads’ Salaries and Allowances in Europe – 2015/16. Eurydice Facts and Figures. Luxembourg: Publications Office of the European Union).

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας εμφανίζονται με εισαγωγικό μισθό (πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού) 13.104 ευρώ και καταληκτικό μισθό (λίγο πριν τη σύνταξη) 24.938 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και δεν έχουν πλέον σχέση με την πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια (των μνημονίων) δε γίνονται διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, οπότε το 13.104 εισαγωγικός μισθός αφορά άλλες προγενέστερες εποχές.

unnamed

Ακόμη όμως και με τα δηλωμένα στοιχεία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί κατατάσσονται μισθολογικά πλέον κάτω από όλες τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, κάτω από όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες (πιο κάτω από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα!), πιο κάτω ακόμη κι από τους εκπαιδευτικούς της Τουρκίας!

Πιο κάτω από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί των Βαλκανίων (πλην Σλοβενίας που μας ξεπερνάει) και οι εκπαιδευτικοί των πρώην ανατολικών χωρών (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής – Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μας κάνει να μιλάμε για πλήρη Βαλκανοποίηση ή αποικιοποίηση της χώρας. Είναι ενδεικτική του από ποιους κόβουν μισθούς και ποιους φορολογούν σε αυτόν τον τόπο. Οι φτωχότεροι στη χώρα μας (κι ανάμεσά τους οι εκπαιδευτικοί) εξαθλιώνονται και φορολογούνται αγρίως, καλούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ με μηδενικά εισοδήματα ή εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας κι οι πλούσιοι φοροφυγάδες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διακοπές (διαρκείας) τους.

Εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ο πολιτικός κόσμος, όλοι αυτοί που ψηφίζουν τα μνημόνια και αυτές τις άγριες περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών, σπρώχνουν εκατομμύρια φτωχούς και άνεργους στην εξαθλίωση και στην αγκαλιά του φασισμού και του νεοναζισμού. Η εκπαίδευση, η μόρφωση δίνει ελπίδα κι όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, που δε θα πέφτουν εύκολα θύματα του κάθε λαϊκιστή και δημαγωγού, του κάθε πολιτικάντη και ρουσφετολόγου. Η άγνοια που καλλιεργείται μέσα από τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν εκπαίδευσης είναι βούτυρο στο ψωμί των νοσταλγών του Χίτλερ.

Ο μισθός του εκπαιδευτικού και η στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας δεν είναι απλά ζήτημα αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς. Είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα στήριξης της δημοκρατίας, την οποία πλήττουν θανάσιμα οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

* Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...