15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εξαπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από τον κορωνοϊό σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα

Ημερομηνία:

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους ασθενείς Covid-19 δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας GCS-NeuroCOVID (Global Consortium Study of Neurological Dysfunction in Covid-19), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 3.744 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών.

Διαπιστώθηκε ότι το 82% ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είχαν πονοκεφάλους και οι τρεις στους δέκα απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Μεταξύ των κλινικά διαγνωσμένων συμπτωμάτων, συχνότερα ήσαν η οξεία εγκεφαλοπάθεια (σχεδόν στο 50% των ασθενών), το κώμα (17%) και τα εγκεφαλικά (6%). Οι ασθενείς με οξεία εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, σύγχυση, παραλήρημα ή υπερδιέγερση.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κορωνοϊού να προσβάλει άμεσα τον εγκέφαλο και να προκαλεί μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, τέτοια περιστατικά είναι τελικά πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1% των νοσηλευομένων ασθενών Covid-19.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση οποιουδήποτε είδους (χρόνιες ημικρανίες, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.) εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όταν αναρρώνουν, έχουν πιο αβέβαιη έκβαση της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ