21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Εξελίξεις στις επόμενες ημέρες για τους 140 πρόσφυγες πολέμου που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά

Ημερομηνία:

Εκρηκτική αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τους 140 πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά. Ο λόγος; Η απόφαση του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που τους φιλοξενεί να σταματήσει τη σίτισή τους αφού μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονται στον χώρο του.

Για τον λόγο αυτό, χθες, οι 140 πρόσφυγες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια Χανίων. Εκεί, μίλησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ο οποίος, δήλωσε γι’ ακόμη μια φορά «αναρμόδιος» να δώσει λύση και παρέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Να σημειώσουμε ότι με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ξενοδόχος είχε πει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων του είχε δώσει προφορική εντολή να σταματήσει τη σίτιση των προσφύγων, κάτι που ο κ. Βουλγαράκης αρνήθηκε μετά βδελυγμίας.

Τελικά, μετά από επικοινωνία με το Ηράκλειο αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ των αρμοδίων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ερώτηση Χρήστου Μαρκογιαννάκη πυροδότησε τις εξελίξεις

Οι πρόσφυγες πάντως είναι απαιδιόδοξοι αφού θεωρούν ότι θα υπάρξει σκλύρηνση της στάσης των αρχών ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν μετά και την ερώτηση του βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη στη Βουλή προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου διαφάνηκε ότι η αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση είναι αυτή «παράνομων οικονομικών μεταναστών» και όχι πρόσφυγων πολέμου κι ας έρχονται από τη Συρία, τη χώρα που βιώνει τον πιο αιματηρό πόλεμο των τελευταίων δεκαετιών.

Θεωρούν ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί από την πρώτη ημέρα αφού αρκούσε μία απόφαση που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης που απουσιάζει. Έτσι πιστεύουν.

Οι 140 Σύριοι πρόσφυγες δε θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, όμως και οι αρχές της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να τους στείλουν πίσω στη Συρία, σε μια χώρα δηλαδή που επικρατεί πόλεμος, κι οπότε υπάρχει πλέον ένα αδιέξοδο που μπορεί να ξεπεραστεί μονάχα με μια πολιτική απόφαση.

Τα προβλήματα συσσωρεύονται στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε μεταξύ των 140 Σύριων είναι και περίπου 40 παιδιά.

Σουηδία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν

Οι πρόσφυγες τονίζουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της πρεσβείας της Σουηδίας όσο και με εκπρόσωπους της πρεσβείας της Γερμανίας. Και από τις δύο χώρες δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση να τους δεχτούν και να κάνουν δεκτό το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο. Όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα στην Ελλάδα, κάποιος να πάρει την πολιτική απόφαση να τους δώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν προς αυτές τις χώρες.

Στη Σουηδία και στη Γερμανία υπάρχουν κονδύλια και υποδομές για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Αυτό, το γνωρίζουν οι Σύριοι και θέλουν να φτάσουν εκεί και για τα παιδιά τους τα οποία τα τελευταία 2 χρόνια, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, δεν έχουν πάει σχολείο.

Δεν υπάρχουν υποδομές και κονδύλια στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Μας είπε χαρακτηριστικά πρόσφυγας, ότι μπορεί να μοιάζει ασήμαντο το ζήτημα της παιδείας, όμως όπως μας είπε «αν περάσει κι άλλος καιρός χωρίς αυτά τα παιδιά να πάνε σχολείο, τότε θα χαθούνε. Ήδη, δύο χρόνια είναι πολλά». Ως γονείς, θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Και στην Ελλάδα, αυτό, δε μπορούν να το βρούνε.

"google ad"

Στην Ελλάδα γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση. Γνωρίζουν πως μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο μπορεί να περάσουν χρόνια. Και ως τότε, θ’ απαγορεύεται να δουλεύουν – αφού δε θα μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας – ενώ θα ζουν σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας, δίχως δικαιώματα και ελπίδα για το μέλλον. Θα είναι εγκλωβισμένοι.

Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις

Από την πλευρά των αλληλέγγυων, πολλοί είναι ακόμα αυτοί που τρέχουν καθημερινά καλύπτοντας τα κενά που αφήνει η απουσία του κράτους. Αρκετοί είναι αυτοί που με το πενιχρό τους εισόδημα αγοράζουν φάρμακα για κάποιους από τους πρόσφυγες που είναι ασθενείς ενώ όπως γνωρίζουμε και ο ίδιος ο ξενοδόχος παραμένει απλήρωτος.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον είναι αρκετοί αυτοί που περιμένουν στις επόμενες ημέρες να υπάρχουν εξελίξεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι 140 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στα Χανιά από την 1η Απριλίου όταν και εντοπίσθηκαν ανοικτά της Κρήτης σε ένα σαπιοκάραβο μαζί με μετανάστες από την Αίγυπτο. Έκτοτε, παραμένουν στα Χανιά, το μεγαλύτερο διάστημα σε ξενοδοχείο στη νέα χώρα όπου στεγάζονται και σιτίζονται.

Στους Σύριους δόθηκε το δικαίωμα να παραμείνουν για έξι μήνες στη χώρα έως ότου επαναπατριστούν κάτι που όμως, απ’ ότι φαίνεται δε μπορεί να συμβεί όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία.

Γι’ αυτούς, το θέμα ήταν εξαρχής και παραμένει πολιτικό αφού αρκεί μία απόφαση που θα τους δώσει τα απαραίτητα χαρτιά για να φύγουν από την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...

Σύσκεψη στον Δήμο Αποκόρωνα για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη...