15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Η Κρήτη και επτά ακόμα περιφέρειες που παίρνουν σειρά

Ημερομηνία:

Νέα μάχη… για τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ξεκινά από σήμερα σε οκτώ περιφέρειες της χώρας για τις οποίες έχει προγραμματιστεί να ανοίγει σταδιακά και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μονοκατοικιών θα σπεύσουν να προλάβουν την κατάθεση των σχεδίων για τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις προκειμένου να δεσμεύσουν τους αδιάθετους πόρους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, στις 11 Ιανουαρίου 2021 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 13 η Δυτική Μακεδονία, στις 15 του μηνός η Κεντρική Μακεδονία και στις 20 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για τις 18 Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων που θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση πολυκατοικιών.

Από τον απολογισμό που έχει κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πορεία της διαδικασίας στις πέντε περιφέρειες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκύπτει ότι το 50% των συμμετεχόντων είδε την αίτησή του να μην εγκρίνεται.

Και όχι επειδή δεν ήταν, απαραίτητα, τα δικαιολογητικά σωστά, αλλά είχαν προλάβει «ανταγωνιστές» τους να καταθέσουν πριν από αυτούς τις αιτήσεις συμμετοχής. Το αποτέλεσμα ήταν να δεσμεύσουν τους πόρους που είχαν προϋπολογιστεί για κάθε περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, σε Αττική, Ηπειρο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο υποβλήθηκαν συνολικά 33.046 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 15.277. Τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν ανέρχονται κοντά στα 290 εκατ. ευρώ, όταν όλος ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ξεπερνάει τα 860 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης διαπιστώνοντας τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έσπευσε κι ανακοίνωσε την προκήρυξη δεύτερου κύκλου του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με προϋπολογισμό χρηματοδότησης των επιλέξιμων παρεμβάσεων άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτός αναμένεται να βγει στον… αέρα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των ενισχύσεων (έως και 95%) καθώς και οι όροι συμμετοχής και οι προϋποθέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιωδώς.

Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου αφενός με την ταχύτατη επαναπροκήρυξη του προγράμματος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα συμμετοχής και σε όσους δεν πρόλαβαν και αφετέρου επιδιώκει να δώσει ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ στους κλάδους της οικοδομής.

Οι όροι

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ, επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης. Η επόμενη με ατομικό 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυση 55%. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ή οικογενειακό 30.000-40.000 μπορούν να τύχουν επιδότησης 50%. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ή οικογενειακό 40.000-70.000 με ενίσχυση 45%. Και τέλος η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000-90.000 ή οικογενειακό 70.000-120.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.

Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.

Επίσης το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνει και δύο κατηγορίες ενίσχυσης για τις πολυκατοικίες, ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων. Ετσι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να υποβάλουν ως σύνολο την αίτηση Τύπου Α για κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις και να λάβουν βασικό ποσοστό ενίσχυσης 60%, το οποίο μαζί με τα μπόνους (Covid-19 και ενεργειακό) φτάνει στο 80% και το λιγνιτικό στο 90%.

Επίσης οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας που θέλουν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μόνο των κοινόχρηστων χώρων υποβάλλουν την αίτηση Τύπου Β και επιδοτούνται αρχικά κατά 60% οι δαπάνες τους, συν 10% το μπόνους Covid-19, φτάνοντας στο 70%. Δεν δικαιούνται το ενεργειακό μπόνους, αλλά αν είναι σε λιγνιτική περιοχή παίρνουν κι άλλο ένα 10%, φτάνοντας το 80%.

Οι ανώτατοι επιλέξιμοι προς επιδότηση προϋπολογισμοί δαπανών είναι 50.000 ευρώ για μονοκατοικία / μεμονωμένο διαμέρισμα / διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε  πολυκατοικία τύπου Α και 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

tovima.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...