Εορτή των Αγίων Δέκα Μαρτύρων που Μαρτύρησαν στη Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Γιορτάζουμε σήμερα 23 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Δέκα Μαρτύρων που Μαρτύρησαν στη Κρήτη. και δημοσιεύουμε το εξής κείμενο που μας πληροφορεί για τη ζωή τους από το agioritikovima.gr:

“Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες μαρτύρησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Από αυτούς, οι μεν Θεόδουλος, Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος και Ευνικιανός, ήταν από τη Γορτυνία της Κρήτης. Ο Ζωτικός, από την Κνωσό. Ο Αγαθόπους από το λιμένα Πανούρμου. Ο Βασιλειάδης (ή Βασιλείδης) από την Κυδωνιά. Ο Ευάρεστος και ο Μόβιος (ή Πόμπιος, ή Πόντιος) από το Ηράκλειο.

Και οι δέκα με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί. Καταγγέλθηκαν στον έπαρχο Κρήτης, που ήταν συνώνυμος του αυτοκράτορα, ονομαζόταν δηλαδή κι αυτός Δέκιος.

"Sponsored links"

Ο έπαρχος, όταν είδε την ανθηρή νεότητά τους και το αρρενωπό τους παράστημα, προσπάθησε να τους παρασύρει με πολλές υποσχέσεις εγκόσμιων απολαύσεων και ηδονών. Αλλά όταν είδε ότι τίποτα δεν πετύχαινε, διέταξε να τους μαστιγώσουν, και κατόπιν τους λιθοβόλησαν.

Οι γενναίοι μάρτυρες του Χριστού υπέμειναν ηρωικά τα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι τα λόγια του ψαλμωδού: «Ἀνδρίζεσθε καὶ κραταιούσθω ἡ καρδία ὑμῶν, πάντες οἱ ἐλπίζοντες ἐπὶ Κύριον» (Ψαλμός Λ’ στ. 25). Δηλαδή, να έχετε γενναίο και ανδρείο φρόνημα, και η καρδιά σας ας γίνεται κραταιά και ατρόμητη, όλοι εσείς που ελπίζετε στον Κύριο.

Κατόπιν, με διαταγή του έπαρχου, οι στρατιώτες έκοψαν με τα ξίφη τους τις τίμιες κεφαλές των δέκα χριστιανών Αγίων.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό.”

Απολυτίκιο:

Ήχος γ’. Την ωραιότητα.

Την πολυθαύμαστον Κρήτην τιμήσωμεν, την εξανθήσασαν άνθη τα τίμια, τους μαργαρίτας του Χριστού, Μαρτύρων τους ακρέμονας. Δέκα γαρ υπάρχοντες, αριθμώ οι μακάριοι, δύναμιν μυρίοπλον των δαιμόνων κατήσχυναν· διό και τους στεφάνους εδέξαντο, Μάρτυρες Χριστού οι καρτερόψυχοι.

Τίμησαν τη μνήμη των “Αγίων Δέκα Μαρτύρων” στη Σύρο

Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Σύρο ο Σύλλογος Κρητών τίμησε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 τη μνήμη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπείο Σύρου, οι οποίοι με σχετική καταστατική διάταξη έχουν ορισθεί ως προστάτες του Συλλόγου από το 1859.

"Sponsored links"

Οι Κρήτες της Σύρου το 1859 αφιέρωσαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου την εικόνα των Άγιων Δέκα, η οποία κοσμεί το δεξιό κλίτος του ναού έως σήμερα.

Τη θεία λειτουργία που εψάλη χοροστατούντος των συντοπιτών εφημέριου και διακόνου του Ναού, παρακολούθησαν τα μέλη του Συλλόγου.

Επίσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου αλλά και του Σοφοκλή και Ελευθερίου Βενιζέλου, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή.

Διαβάστε ΕΔΩ και μία εργασία για τους “Άγιους Δέκα Μάρτυρες της Κρήτης”.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις