23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επέκταση ευρωπαϊκών κυρώσεων σε Τουρκία και για Κρήτη και Δωδεκάνησα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Η Κουμουνδούρου προτείνει και Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ, ώστε να πιεστεί η Ιταλία. Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στα κόμματα ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας, που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην Τουρκία και τα Βαλκάνια

Ανεβάζει τους τόνους για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι επιμένει πως δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο τομέα για μικροκομματική αντιπαράθεση και πολιτικά οφέλη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, έχει αποφασίσει να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας για τη στάση της με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και για τη συμπεριφορά της στην περιοχή της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα, μετά και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει με την συμφωνία της Άγκυρας με την Λιβύη. Παράλληλα ζητάει και την άμεση σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να πιεστεί η Ιταλία που διατηρεί ισχυρές θέσεις στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ήδη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στα κόμματα για τη στρατηγική που έχει απέναντι στην Τουρκία, στην κλιμάκωση της έντασης και τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατανοεί όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του, πώς δεν έχει συγκληθεί ακόμα το ΚΥΣΕΑ, ζητά την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αλλά και τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι φανερό πως η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων και προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση έκτακτης κατάστασης για τη χώρα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια πολιτική παθητικού παρατηρητή και κατευνασμού της Τουρκίας, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο» τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί την κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

– Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές πολλαπλασιάζονται ραγδαία και είμαστε στο Δεκέμβρη

– Η ρητορική της Τουρκίας ως προς τις ροές, το Αιγαίο και την Κύπρο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική

– Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο (που δεν τέθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους), έχουν χτυπήσει κόκκινο

– Οι παράνομες τουρκικές εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επεκτείνονται

– Η Τουρκία προβαίνει σε παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη για ελληνικές θαλάσσιες ζώνες

– Η Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο.

Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικά οφέλη, που μάλιστα είναι αμφίβολο και το εάν θα τα επιτύγχανε, αφού οι όποιες απώλειες το πιθανότερο είναι να υπάρξουν προς τα ακροδεξιά και την ψήφο εκτός συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, που θα ενισχύει τη δική του θέση και θα τον καθιστά εκ νέου αξιόπιστο ως μια προοπτικά σοβαρή αξιόπιστη πατριωτική δύναμη-δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε χθες στην ομιλία του δυο φορές τη λέξη “πατριωτική δύναμη”. Έως τώρα, ωστόσο, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, υπάρχουν σημαντικές ζυμώσεις, αλλά και γκρίνια ότι αρμόδια στελέχη έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά με τον Νίκο Δένδια, δίνοντας υπερβολική στήριξη στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...