19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επέστρεψαν τα τεφτέρια και στα φαρμακεία

Ημερομηνία:

Με δανεικά φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40%, με αποτέλεσμα συνοικιακά φαρμακεία να έχουν επιστρέψει στα τεφτέρια.

Εκεί καταγράφονται οι οφειλές των ασφαλισμένων, που σε ορισμένα φαρμακεία έχουν φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Oι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%. Παρ’ όλα αυτά, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Το σύστημα, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, «τιμωρεί» τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ταμείο) τιμή.

Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προώθηση των γενοσήμων, δηλαδή φθηνότερων φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι οικονομικά αντικίνητρα στους ασφαλισμένους. Όπως όμως φαίνεται από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...