20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επίδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης – Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Επιδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι ζητούν με ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, Ψυχολογίας, csd και Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο κείμενο της ανακοίνωσής τους αναφέρουν τα εξής:

«Σχεδόν 2 μήνες μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειες τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Παρά τα αιτήματα φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών και γονέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και τα όσα διαδίδει ως τώρα για ένταξη κάποιων οικογενειών στη μείωση ενοικίου 40% δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Η πλειοψηφία των φοιτητών που έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής και σπουδών- και όχι ένας μικρός αριθμός αυτών- αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι το οποίο και πριν την πανδημία ήταν δυσβάσταχτο, καθώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις χτύπησαν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Πώς, λοιπόν οι οικογένειες που ήδη πριν τα μέτρα της πανδημίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των φοιτητικών ενοικίων θα πληρώσουν τώρα, την ώρα που οι γονείς είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε έχουν κλείσει τη μικρή επιχείρηση που μπορεί να διατηρούσαν;

Τα 800 ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως στήριξη στους εργαζόμενους, όχι μόνο έχουν δοθεί σε πολύ λιγότερους από αυτούς που σήμερα πλήττονται από τα μέτρα, αλλά δε φτάνουν σε καμία περίπτωση για να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 1600 ευρώ για δύο μήνες στα έξοδα της και να πληρώσει πιθανά και περισσότερα από ένα ενοίκιο. Την ίδια ώρα, το πενιχρό επίδομα στέγασης που έτσι και αλλιώς δινόταν σε ελάχιστους φοιτητές δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία ότι παίρνει μέτρα προστασίας, γιατί εκτίθεται από την ίδια την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στους χώρους δουλειάς και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς και οι λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά. Δίνει πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και προσθέτει νέα βάρη στις οικογένειες των φοιτητών, αυξάνει το κόστος σπουδών. Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους κυβέρνηση και Υπουργείο. Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλο το διάστημα που τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.»

Σχεδόν 800 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί αυτήν την περίοδο από τους φοιτητές που διεκδικούν να δοθεί επίδομα ενοικίου με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, μετά από πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Ψυχολογίας, CSD, Βιολογικού, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Εστιών Πολυτεχνείου στα Χανιά. Όλες αυτές οι υπογραφές κατατέθηκαν την Τρίτη 19/5/20 στην Περιφέρεια Κρήτης και θα σταλούν στον Υπουργείο Παιδείας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , προκειμένου να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τα αιτήματα μας .

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!»

Για την πραγματοποίηση της εξεταστικής όσο και για το ζήτημα της χορήγησης έκτακτου επιδόματος ενοικίου πραγματοποιήθηκε και κινητοποίηση χθες στο Ηράκλειο.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι Βιολογικού και CSD συμμετείχαν στο χθεσινό  (19/5/2020) συλλαλητήριο μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και ετοιμάζει προς ψήφιση και παράλληλα πραγματοποίησαν κινητοποίηση και στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι φοιτητές στο πλάι των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εκτός από το αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, διεκδίκησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την εξεταστική, άμεσα μέτρα για την ασφαλή μετακίνησή τους στο πανεπιστήμιο και για την καταβολή επιδόματος ενοικίου 800 ευρώ στους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι στο Ηράκλειο και έχουν διαφορετικό τόπο καταγωγής.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία εκλεγμένων φοιτητών από σχολές του πανεπιστημίου και του ΕΛΜΕΠΑ, συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τις υπογραφές σχεδόν 1000 φοιτητών από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί και να στηριχτεί από το περιφερειακό συμβούλιο και να κατατεθεί ως άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να καταβληθεί το επίδομα. Οι φοιτητές εξήγησαν πως το γεγονός ότι οι οικογένειες των περισσότερων φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι στην Κρήτη , Ηράκλειο , Ρέθυμνο , Χανιά και Λασίθι , ενώ έχουν διαφορετικό τόπο καταγωγής, συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά το νοίκι ενώ οι φοιτητές είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, είναι ένα επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπιτι τους. Επίσης, τόνισαν ότι το έκτακτο αυτό επίδομα των 800 ευρώ (από 400 ευρώ τους μήνες Μάρτη και Απρίλη) είναι το ελάχιστο μέτρο που πρέπει να πάρει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, που καιρό τώρα εξαγγέλουν μέτρα που υποτίθεται ελαφρύνουν τις λαϊκές οικογένειες, αλλά στην πραγματικότητα δεν καλύπτουν καμία από τις ανάγκες γων φοιτητών και των οικογενειών τους !

Από την παρέμβαση αυτή , υπήρξε δέσμευση από τον περιφερειάρχη ότι θα καταθέση το αίτημα προς συζήτηση  στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) μέσα στο Μάη, ώστε να στηριχτεί και από τους υπόλοιπους περιφερειάρχες. Τέλος, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει άμεση επικοινωνία με τους φοιτητικούς συλλόγους όποτε πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συζήτηση.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

"google ad"

  • Να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το εξάμηνο και η εξεταστική. Να μη χαθεί κανένα μάθημα για κανένα φοιτητή. Άμεση ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση της σχολής με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα). Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να υπάρξει προσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (πχ ξεχωριστά δρομολόγια μόνο για ΠΑΓΝΗ και μόνο για πανεπιστήμιο) μέσω συννενόησης της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία, ειδικά δεδομένου ότι είναι ίδιο το δρομολόγιο για ΠΑΓΝΗ και πανεπιστήμιο και αυτό γεννά ανησυχίες για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο.
  • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, ώστε να σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τα αιτήματα μας.

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου

Με τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος...

Τριάντα χρόνια στην κουζίνα των Μητσοτάκηδων

Αρχές Απριλίου, αλλά ο καιρός στα Χανιά θύμιζε προχωρημένο...

Τέλος επιτηδεύματος σε κάθε διαμέρισμα Airbnb – H Εφορία το θεωρεί υποκατάστημα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Είσαι νομικό πρόσωπο και διαχειρίζεσαι 30 ακίνητα...