20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Επαναλαμβάνονται τα ιδια λάθη: Ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών μόνο για τους χειμερινούς τουρίστες;

Ημερομηνία:

Βασικότερο μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται πως έιναι πώς θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα και πολύ λιγότερο την απασχολεί το πότε και υπό ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια που πλέον έχουν υπερβεί τους δύο μήνες τηλεκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα μόρφωσης που παρέχεται σε χιλιάδες μαθητές.

Με δεδομένες τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα εξετάζεται να ανοίξουν άμεσα, εάν η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού το επιτρέψει, ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή Ωρα Ελλάδας στο OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την Παρασκευή, που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι και παίρνουν τις αποφάσεις για την όποια άρση των μέτρων, πρώτα θα συζητηθεί η μέχρι τότε εικόνα από το άνοιγμα της αγοράς.

«Αν δε δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν άλλη περίοδο»

Ερωτηθείς, όμως, για το τι προέχει – με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να ανοίξουν τα καταστήματα και όχι τα σχολεία – ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο. Αυτό σημαίνει, παρότι ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, δεν θέλουν να μιλούν με ημερομηνίες, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετακίνηση με κράτηση ξενοδοχείου

Πώς όμως σκέφτονται στην κυβέρνηση να προωθήσουν αυτό το μέτρο που προϋποθέτει άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό; Θα «ανοίξουν» πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ή μόνο επιλεκτικά υπέρ των χιονοδρομικών κέντρων και των παρακείμενων χειμερινών τουριστικών θέρετρων;

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διάφορα σχέδια. Ένα απ’ αυτά είναι ο «εκδρομέας» να φέρει μαζί του χαρτί από την κράτηση του ξενοδοχείου ή κάποιο άλλο σχετικό έγγραφο.

Αυτό όμως δημιουργεί άλλα ερωτήματα. Όσοι επείγονται να ταξιδέψουν όχι για… πολυτελείς διακοπές – άλλωστε το σκι δεν είναι και η πλέον βασική ανάγκη για τον περισσότερο κόσμο… – αλλά για να δουν κάποιο οικογενειακό τους πρόσωπο, τη μητέρα και τον πατέρα τους που έχουν μήνες να τους δουν, ή για να τακτοποιήσουν κάποιο άλλο οικονομικό π.χ. ζήτημα, δεν θα μπορούν; Δηλαδή θα είναι ένα μέτρο… κατά παραγγελία υπέρ των επιχειρηματιών του χειμερινού τουρισμού και των ξενοδόχων; Όπως έγινε περίπου και το καλοκαίρι υπέρ των ξενοδόχων, των τουρ οπερέιτορ και της «βιομηχανίας του τουρισμού» ;

Τελευταία και καταϊδρωμένα τα σχολεία

Πρώτα λοιπόν τα σκι και μετά τα.. θρανία, όπως περίπου άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο οποίος υπεράσπισε φανατικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία: «Ασφαλώς, η αγορά έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων. Η αγορά με τις εκπτώσεις αυτές τις μέρες δουλεύει. Τα εποχικά είδη αν δεν πουληθούν τώρα, καταστρέφονται. Τα σχολεία μπορούν να πάρουν και παράταση τον Ιούνιο. Καλώς προηγήθηκε η αγορά, των σχολείων».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καλάθι του Νονού» από τις 22 Απριλίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών...

Π.Πολάκης: Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκου και ζητά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Στην έλλειψη του φαρμάκου URSOFALK εδώ και περισσότερο από...

Άσκηση Μίνωας: Εφιαλτικό σενάριο για απανωτούς σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έδωσε στη δημοσιότητα...