21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επεισόδια στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη: ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και «Μακεδονομάχοι»

Ημερομηνία:

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ομάδα διαδηλωτών, που συμμετέχει συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και οι Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία, αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου κάμψης και χημικών με αποτέλεσμα να διασπαστούν και να αποχωρήσουν.

Μικροένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου αντεξουσιαστές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, προσπάθησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι αστυνομικοί, που έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο, τους απώθησαν και η ένταση εκτονώθηκε.

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις και επεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκται το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με πορεία, από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο.

Πορεία ΠΑΜΕ

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε και \η πορεία του ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αυτή την ώρα η πορεία κινείται προς την οδό Αγγελάκη.

Κουτσούμπας: Η επόμενη μέρα του Τσίπρα δεν διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε πριν από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ακόλουθη δήλωση:

“Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, σε μια αστυνομοκρατούμενη, αμερικανοκρατούμενη πόλη, διαδηλώνουμε κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οχτώ χρόνια τώρα εναλλάξ οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφεραν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Η επόμενη μέρα του κ. Τσίπρα δεν έχει να διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη γιατί συνεχώς θα υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα υπάρχει ο λαός μας να υποφέρει κάτω από τη φτώχεια και την ανεργία, θα υπάρχουν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί, εδώ στην περιοχή, κάτω από τους οποίους η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως ο ελληνικός λαός, κοιτάει μπροστά.
Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε μπροστά, με ισχυρό ΚΚΕ, με εργατικό κίνημα δυνατό, με κοινωνική συμμαχία, μπορούμε να φέρουμε τις αναγκαίες ανατροπές, τις ριζικές αλλαγές, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για μια νέα κοινωνία, νέα οικονομία”.

Πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

"google ad"

“Στη σημερινή συγκέντρωση εκφράζουμε τα συναισθήματα των 9 στους 10 Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που όλοι είδατε και αντέδρασε πάρα πολύ η κυβέρνηση”, δήλωσε π πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

“Πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν τελείωσε. Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά το μόνο που βγήκαμε είναι από την υποχρέωση των δανειστών να δίνουν χρήματα στη χώρα για όσα έχουν κάνει και με την πολιτική τους, ενώ αντιθέτως έχουμε μια σκληρή εποπτεία”, είπε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: “διαδηλώνουμε, απαιτούμε, διαμαρτυρόμαστε για όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία, στην οικονομία, την πολιτική, στα εθνικά μας θέματα και απαιτούμε να αλλάξουν όλα εδώ και τώρα”.

“Αυτή η κατάσταση που καταγγέλλουμε από την εποχή των μνημονιακών περιόδων και που κορυφώθηκε με τα ψέματα και τις παλλινωδίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά”, κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ιωάννης Παίδας, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα διεκδικούν: “ξεπάγωμα” του μισθολογίου κατάργηση του “νόμου Κατρούγκαλου” για το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό, άμεσες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, συνέχιση των βαρέων και ανθυγεινών επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των πλειστηριασμών και της τροπολογίας για την αξιολόγηση.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Κατά τις 16.00 το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι διαδηλωτές στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και τα δρακόντρεια μέτρα ασφαλείας με κάγκελα και φραγμούς από κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου αναμένεται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εργατική Αλληλεγγύη

Ήδη στη Εγνατία με Αγία Σόφιας έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται μέλη της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ στη Άγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησε να στήνονται τα πανό και η εξέδρα. Να σημειωθεί πως,  τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένα με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους.

Φράχτες παντού

Οι φράχτες έχουν τοποθετηθεί από την Νικολάου Γερμανού και το ύψος του πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, μέσα στο πάρκο του Ξαρχάκου και φτάνουν μέχρι το ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, φράχτες βρίσκονται και γύρω γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στη Μανώλη Ανδρόνικου αναμένεται να τοποθετηθούν κλούβες της ΕΛΑΣ ως ένας επιπλέον φραγμός για τους διαδηλωτές.

Οι βασικές συγκεντρώσεις

Τέσσερις είναι οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Τον χορό των κινητοποιήσεων ξεκινούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Σώματα Ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η συγκέντρωση των ένστολων έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 6 το απόγευμα, στο Λευκό Πύργο.

Πηγή φωτογραφιών: seleo.gr

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...