16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Επερώτηση που δεν απαντήθηκε ποτέ”: Η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” για τα λατομεία στο Ακρωτήρι

Ημερομηνία:

Επερώτηση που η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος έχει καταθέσει εδώ και 40 ημέρες, ουδέποτε κοινοποιήθηκε από το προεδρείο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως καταγγέλει η Πρωτοβουλία Πολιτών ποτέ δε δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτει και σε αυτά που δόθηκαν χρήζουν σχολιασμού.

Διαβάστε τα ερωτήματα που θέτονται:

Κύριε Πρόεδρε,

Η λειτουργία των λατομείων στη περιοχή του Ακρωτηρίου καθώς και οι συναφείς εργασίες σχετικών επιχειρήσεων, αποτελούν δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τις ευθύνες που έχει ο Δήμος μας απέναντι στους δημότες και που αφορούν περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή, τα οικονομικά και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αρχικά, λόγω των έντονων δραστηριοτήτων των λατομείων και των επιπτώσεων τους στο φυσικό περιβάλλον, είναι κατά το νόμο υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος (δενδροφυτεύσεις, χωματουργικές εργασίες κ.λπ.), όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύουν τις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Είναι γνωστό ότι μετά από ελέγχους που έγιναν παλαιότερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχουν βγει τρία πορίσματα από ΚΕΠΕ για επιβολή προστίμων σε όλες τις εκεί δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις για περιβαλλοντικές παραλείψεις.

Αφού ο Δήμος έχει το 20% των μετοχών μίας από αυτές (ΛΑΧΟΡ) συμμετείχε οικονομικά στην πληρωμή των προστίμων; Ποια η επιτροπή που ελέγχει την υλοποίηση της ΜΠΕ στη περιοχή, ποιος ο εκπρόσωπος του Δήμου σε αυτήν την επιτροπή; Έγιναν τα τελευταία χρόνια έλεγχοι και ποια τα πορίσματα αυτών των ελέγχων; Αν ως Δήμος Χανίων δεν μπορούμε επαρκώς να ελέγξουμε αν υπάρχουν τυχόν παραλείψεις, γιατί δεν καλούμε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για να εκθέσουν τις απόψεις τους;

Γνωρίζουμε ότι οι δραστηριότητες στα λατομεία έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά του Δήμου. Πέρα από τη συμμετοχή του δήμου με 20% στη ΛΑΧΟΡ, ο Δήμος, η ΔΕΥΑΧ και η ΔΕΔΙΣΑ έχουν οικονομικό συμφέρον και από τις δραστηριότητες μεταποίησης και επεξεργασίας που γίνονται στην περιοχή (FINOMIX , FINOMAR και ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ). Για τις παραπάνω δραστηριότητες αναλογούν έσοδα από δημοτικά τέλη.

Ερωτούμε, λοιπόν, τη ΔΕΥΑΧ, αν έχει γίνει χημική ανάλυση του νερού καθώς και έλεγχος για την προέλευση του νερού που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Είναι προφανές ότι αν χρησιμοποιείται νερό από το δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει να υπάρχει και ρολόι της ΔΕΥΑΧ που να μετρά τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται, άρα και έσοδα στην επιχείρηση του δήμου. Να ρωτήσουμε επίσης τη ΔΕΔΙΣΑ ποια είναι τα τέλη που εισπράττει με βάση τη συνολική έκταση που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και αν έχει γίνει έλεγχος διασταύρωσης των m2 που δηλώνονται από τις εταιρείες σε σχέση με αυτά που πραγματικά χρησιμοποιούν. Επιπλέον, ρωτάμε τις οικονομικές υπηρεσίες εάν εισπράττονται τα αναλογούντα τέλη από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Τέλος, θέλουμε να ρωτήσουμε την Πολεοδομία του Δήμου αν έχει ελέγξει τα κτίρια και τις υποδομές των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων για το αν διαθέτουν τις κατά το νόμο άδειες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...