20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιβεβαίωση της παραίτησης του Mr. “Γαλάζια Πατρίδα”, αρχιτέκτονα του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης Τζιχάτ Γιαϊτζί

Ημερομηνία:

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, υποστηρίζουν ότι ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας αλλά και ως “αρχιτέκτονας” του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ, Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: “Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο”.

Σύμφωνα με νεότερο tweet, οι πληροφορίες περί παραίτησης του Τζιχάτ Γιαϊτζί επιβεβαιώθηκαν. Όπως ανέφερε ο ίδιος, “η παραίτησή μου δεν ήταν ποτέ μία αντίδραση προς τον πρόεδρό μας. Η αφοσίωση μου σε αυτόν θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Τα πραγματικά πρόσωπα εκείνων που έστησαν αυτό με αναπόδεικτους ισχυρισμούς, θα φανερωθούν σ’ εμένα”.

Σε βιβλίο του αμφισβητούσε ανοιχτά 23 ελληνικά νησιά

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές των θέσεων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα στο βιβλίο του “Απαιτήσεις από την Ελλάδα: Τα προβήματα στο Αιγαίο – Ερωτήσεις και απαντήσεις” , αμφισβητούσε ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...