16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επικίνδυνο το κίνημα ενάντια στις μάσκες στα σχολεία, ανεδαφική και ανεφάρμοστη και η απόφαση της κυβέρνησης για μάσκες μέχρι και στα νηπιαγωγεία

Ημερομηνία:

Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού προκύπτουν ζητήματα που δε θα μπορούσαν να προκύψουν οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Ας πούμε, ποιος θα περίμενε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί κίνημα ενάντια στο να φοράνε οι άνθρωποι μάσκες; Και όμως πλέον υπάρχει. Και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο αγώνας ενάντια στις μάσκες ξεκίνησε – όπως συμβαίνει στη μοντέρνα εποχή μας – από ένα post που έγινε viral. Ξεκίνησε από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Όμως διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο όταν μεταφράστηκε στα αγγλικά από μία ιστοσελίδα από τη Νιγηρία.

Το κείμενο μοιράστηκε πάνω από 55.000 φορές, μόνο από τη σελίδα στο facebook.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αναπνοή μέσω μασκών οδηγεί στην λήψη μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που κάνει τους ανθρώπους να ζαλίζονται και μειώνει το οξυγόνο στο σώμα των ανθρώπων.

Από εκεί διακινήθηκε μετά σε πολλά άλλα πρακτορεία, στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Σέρβικα, στα Ελληνικά.

Για να φτάσουμε σήμερα στη δημιουργία της ομάδας «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»,

Το group δημιουργήθηκε την Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Στη σελίδα βλέπουμε μία εικόνα ενός μαθητής που φορά μάσκα που γράφει “I can’t breathe”, τα λόγια δηλαδή που έλεγε ο George Floyd λίγο πριν πεθάνει κάτω από τα γόνατα αστυνομικών που πίεζαν τον λαιμό του. Μέσω της ταύτισης υποδηλώνεται τόσο ο κίνδυνος του θανάτου από ασφυξία, αλλά ταυτοχρονα γίνεται μία ταύτιση της αστυνομικής βίας που οδήγησε στον θάνατο τον George Floyd με την βία μιας εξουσίας που επιβάλλεται δίχως την συναίνεσή τους ενάντια στους μαθητές.

Προφανώς και η ταύτιση με τον θάνατο της μάσκας που προστατεύει από τους ιούς είναι μία επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ταύτιση. Όμως μέσα στο παράλογο του κινήματος φανερώνεται και το παράλογο της απόφασης της κυβέρνησης για επιβολή του μέτρου της μάσκας σε όλα τα παιδιά, μέχρι και στο νηπιαγωγείο.

Το ερώτημα είναι, πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο σε τάξεις με 25 μαθητές, πώς θα διασφαλίζει ο νηπιαγωγός, ο δάσκαλος ή ο καθηγητής ότι οι μάσκες θα φορούνται;

Πώς ο νηπιαγωγός διασφαλίζει ότι τα νήπια θα τηρούν το μέτρο;

Πρακτικά, με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται η σωστή χρήση της μάσκας για τόσες πολλές ώρες που βρίσκονται οι μαθητές στα σχολεία; Ακόμα και για τους μαθητές λυκείου, με ποιο τρόπο θα επιβληθεί το μέτρο;

Αλλά ακόμα και αν διασφαλιστεί η σωστή χρήση – η κακή χρήση μπορεί να ευνοεί τη διάδοση του ιού – ποιος θα αναλάβει το σημαντικό κόστος των μασκών;

"google ad"

Για να καταλάβουμε τα περί κόστους, κάθε μάσκα εφόσον νοσοκομειακή, πρέπει να αλλάζει ανά δύο ώρες, οπότε το κόστος ημερησίως θα ξεκινά από 1,5 ευρώ ανά μαθητή. Όμως, αν προτιμηθούν υφασμάτινες μάσκες, με ποιο τρόπο πραγματικά προστατεύουν οι υφασμάτινες μάσκες όταν σειρά ερευνών δείχνουν ότι προστατεύουν σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις νοσοκομειακές;

Οι αντιδράσεις ενάντια στις μάσκες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Και κατά την πανδημία του 1918 ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρούσε στο να τις φορά. Στο Σαν Φρανσίσκο, λόγου χάρη, είχαν γινει και μαζικές διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών από την “Αντι-μασκική Λίγκα” ενάντια στη χρήση τους.

Όμως σήμερα έχουν περάσει 102 χρόνια από αυτή την περίοδο. Γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι καλό για την υγεία μας και τι όχι. Η μάσκα, οπωσδήποτε, δεν είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι οι παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησης που φαίνεται ότι μην έχοντας να προτείνει λύσεις, μετατρέπει μέσω της υπερβολής το λογικό σε παράλογο.

Η απόφαση για επιβολή χρήσης μάσκας στα παιδιά στα σχολεία ακόμα και από τα νηπιαγωγεία – λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η πραγματικότητα στα σχολεία της Ελλάδας – είναι μία τέτοια παράλογη απόφαση.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ