Επιμελητήριο Χανίων: Τι ορίζει ο νόμος για εκλογή προέδρου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Κανένα σχόλιο

Πόλωσαν το κλίμα και το πήγαν στα άκρα αλλά τα πράγματα δεν ήρθαν όπως περίμεναν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έβγαλε νικητή τον Συνδυασμό “Ενωμένοι Επιχειρηματίες” του Αντώνη Ροκάκη, όμως χωρίς αυτοδυναμία. Με ποσοστό 48,47% και 15 έδρες έναντι ποσοστού 43,12% και 14 έδρες που συγκέντρωσε ο συνδυασμός «Νέα Πορεία» του Γιάννη Μαργαρώνη, ουδείς μπορεί να διοικήσει αφού και  η Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία του Νίκου Βουρλάκη που συγκέντρωσε ποσοστό 5,4% και 2 έδρες έχει τονίσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν από τους δύο.

Μας είπε σχετικά ο κ. Βουρλάκης:

"Sponsored links"

“Για μας είναι μεγάλη επιτυχία που βάλαμε 2 άνθρωπους για να προασπίσουν τα συμφέροντα των μικρών εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Αυτό ωστόσο εμείς το είχαμε πει και πριν τις εκλογές, το είχαμε γράψει στη διακήρυξή μας, το είχαμε πει με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό θα κάνουμε και την άλλη μέρα το πρωί. Πιο ξεκάθαρα δε μπορούμε να το πούμε.

Εμείς πάντως δεν αλλάζουμε τη γραμμή μας, τη θέση μας, την άποψή μας για κανέναν.”

Με δεδομένη λοιπόν την άρνηση της Αντιμονοπωλιακής Συνεργασίας να συμμετάσχει σε κάποιου είδους “συνασπισμό”, τι πρόκειται να συμβεί;

Ο νόμος 4497 – Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α’ 171/13-11-2017) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο άρθρο 73 αναφέρει τι συμβαίνει όταν δεν προκύπτει Πρόεδρος από τις εκλογές.

“Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων.

Αν κανείς συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου με απόλυτη πλειοψηφία.

Αν κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.

Επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά.”

Οπότε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Νόμος, το πιθανότερο σενάριο είναι η εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του επικεφαλή του Συνδυασμού “Ενωμένοι Επιχειρηματίες” Αντώνη Ροκάκη.

"Sponsored links"

Το θέμα βεβαίως είναι πώς θα διοικήσει δίχως την απαραίτητη πλειοψηφία.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις