21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επισκέπτης του Σαββάτου #01: “Η Επιτροπή ελέγχου χρέους”- Πρεμιέρα εκπομπής με τον Α. Μπαλωμενάκη

Ημερομηνία:

Με αναφορά το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους άρχισε από το σταθμό ΚΡΗΤΗ FM 101,5 η σειρά εβδομαδιαίων πολιτικών εκπομπών με το γενικό τίτλο «Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ» με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο το πρωί, 10-11.

Αντώνης Μπαλωμενάκης
Αντώνης Μπαλωμενάκης

Το μεγάλο και πολύπλευρο αυτό θέμα είναι φυσικό να έχει προκαλέσει διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμα και αντιρρήσεις για τις πρωτοβουλίες της σημερινής Κυβέρνησης για την διερεύνηση της προέλευσής του και την αναζήτηση ποινικών αλλά και πολιτικών ευθυνών για τη διόγκωσή του στα χρόνια του Μνημονίων. Ένα παράδειγμα είναι η συζήτηση γύρω από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου που συστήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Στην πρώτη εκπομπή ο Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρεται στη χρησιμότητα της Επιτροπής και σε διάφορες αντιρρήσεις που έχουν προβληθεί για το περιεχόμενο της , καθώς και στην επίδραση που θα μπορούσε να έχει το πόρισμά της στην όλη προσπάθεια διευθέτησης του εξωτερικού χρέους της χώρας μας.

Ένα από τα διακηρυγμένα καθήκοντα της «επιτροπής για το χρέος», σύμφωνα με όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα είναι να συμβάλλει και σε διαγραφή ενός μέρους του. Αυτό σημαίνει ότι , εφ’ όσον βοηθήσουν βέβαια τα πορίσματα, πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να αμφισβητηθεί εκείνο το μέρος του εξωτερικού δημόσιου χρέους που θα έχει κριθεί κατ’ ουσίαν αβάσιμο και μη απαιτητό από τη πλευρά του διεθνούς Δικαίου.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής Αλήθειας δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε κάποιο διεθνές Δικαστήριο ,τονίστηκε ,για να προεξοφληθεί από τώρα ή έλλειψη χρησιμότητάς τους, όπως κάνουν μερικοί. Εξίσου χρήσιμα θα είναι τα πορίσματά της, εφ’ όσον είναι τεκμηριωμένα, και στις κυρίως διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους, που έρχονται . Σε τελευταία ανάλυση υπάρχει και η χρησιμότητα προς το εσωτερικό , για να αναζητηθούν όχι οι ποινικές ευθύνες, (πράγμα που θα γίνει με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής) αλλά για την Ιστορία και τον αναγκαίο προσδιορισμό των πολιτικών ευθυνών.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εναρκτήρια συνεδρίαση μαζί με τον θεσμικά Πρώτο Πολίτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδηλώνει αυτήν ακριβώς τη διάσταση και την έμπρακτη υποστήριξη στο όλο εγχείρημα .

Η αναφορά στο θέμα του χρέους κλείνει με την υπογράμμιση πως «η σύσταση της «Επιτροπής Αλήθειας» ήταν μια αναγκαία κίνηση για την πληροφόρηση του ελληνικού λαού για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τερατογέννεση του θηρίου που λέγεται χρέος και που, αν δεν το κτυπήσομε με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, θα εξακολουθεί να τρέφεται από τις σάρκες μας και από τις σάρκες των παιδιών και εγγονιών μας» .

Εδώ ολόκληρη η πρώτη εκπομπή

Κάντε follow τον ΚΡΗΤΗ FM 101.5 στο Mixcloud | facebook | twitter | youtube | instagram

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...