16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Ασαφή τα στοιχεία σχετικά με τη ραδιενέργεια στην Κρήτη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας

Ημερομηνία:

Σε επικοινωνία με επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και μετά από μελέτη των δεδομένων που παρουσιάστηκαν μας πληροφόρησαν τα εξής σχετικά με το κείμενο της Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης όπου παρουσιαζόταν διάγραμμα όπου – κατά την Ομάδα – παρουσιάζεται πρόβλημα ραδιενέργειας στην Κρήτη:

Η πηγή των δεδομένων δεν είναι σαφής και δεν είναι δεδομένα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Κρήτη. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Επιτροπής, τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκονται πολύ χαμηλότερα, από 44,6 έως 45,2, δηλαδή το μισό από το διάγραμμα που παρουσιάζεται.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα στοιχεία δεν είναι σαφές από πού έρχονται και δεν είναι σαφής η ανάλυση. Πρόκειται για μέτρηση δόσης και δε συνεπάγεται κάποιο συγκεκριμένο ισότοπο όπως αυτό που αναφέρεται (ρουθήνιο-106) και δε δείχνει καμία έκκληση.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι το διάγραμμα προκύπτει από έναν ανιχνευτη όχι καλής απόδοσης, με χαμηλότερη ευκρίνεια από αυτόν που χρησιμοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα και αυτός ο αριθμός του 0,097 είναι στα όρια του φυσικού υποβάθρου. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά “αν γυρίσετε την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε έναν τέτοιο αριθμό μέχρι και 150, τοπικά ίσως και περισσότερο, και αν γυρίσετε τον κόσμο θα βρείτε και πάνω από χίλια. Υπάρχουν περιοχές στην Ινδία και στη Βραζιλία που φτάνει ως και το 5.000.

Οπότε, ακόμα και αν τα στοιχεία ήταν ακριβή δε θα υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας γιατί δεν είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Δεν προκύπτει λοιπόν ούτε ύπαρξη μόλυνσης, ούτε ο χαρακτηρισμός ρουθήνιο, και δεν είναι δεδομένα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Κρήτη.

Σχετικά με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το ρουθήνιο -106 που έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επιστήμονες της Επιτροπής μας είπαν ότι το πιο πιθανό είναι να έχει φθάσει ως την Κρήτη αλλά δεν προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται. Αυτοί οι σταθμοί δε μπορούν να μετρήσουν το ρουθήνιο σε τόσο χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...