16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής: Αυτές είναι καταστροφικές, όχι πράσινες επενδύσεις

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής:

Μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων δύο ημερών, στις οποίες διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως στο χώρο που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες αλλά και σταματήσαμε τα φορτηγά που μετέφεραν εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες, μέλη της Επιτροπής Πολιτών τη Ιεράπετρας συγκεντρωθήκαμε σήμερα 12/5 στις 10:30 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας.

Επιδιώξαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο οποίος όμως απουσίαζε και έτσι καταθέσαμε αίτημα για ορισμό ημερομηνίας συνάντησης της επιτροπής με τον Δήμαρχο κ. Καλατζάκη.

Αφού δεν στάθηκε δυνατή η συνάντηση με τον Δήμαρχο, ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Εμμ. Γεωργαλάκη. Στην συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκε αναλυτικά ο κ. Γεωργαλάκης για την πορεία των ενεργειών της επιτροπής και δήλωσε την συμπαράστασή του στον συγκεκριμένο αγώνα των δημοτών της Ιεράπετρας. Ζητήθηκε και κατατέθηκε γραπτό αίτημα,  η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας να προβεί σε αυτοψία όσων αφορά στην διάνοιξη δρόμων, στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι που έχουν διανοιχθεί δεν συνάδουν με την υπ. αριθμ. 462079/2018 απόφαση αδειοδότησης της εταιρείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και συνεπώς η άδεια που έχει εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αίρεται αυτοδίκαια.   Ο κ. Γεωργαλάκης δεσμεύτηκε να έχει απαντήσεις στα αιτήματά μας αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Μετά την συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών της Επιτροπής και σχεδιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις, ενώ έγινε και κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη.

Αποφασίστηκε η επόμενη ανοικτή συνέλευση της Επιτροπής, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/5/20 στις 6:00 μμ στον ανοικτό χώρο της πλατείας του Κάτω Χωριού.

Να σημειώσουμε ότι δεκάδες πολίτες από την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής συγκεντρώθηκαν, στις 10 και 11 Μαΐου 2020, στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμός Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Επισκοπής.

Στο σημείο αυτό γίνονται εργασίες για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ το οποίο:

• ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ: Στον <ενιαίο αρχαιολογικό χώρο στον σπουδαιότατο ιστορικό χώρο του βορείου τμήματος του Ισθμού της Ιεράπετρας> (όπως λέει το 517 ΦΕΚ του 2000) ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ.

• ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

• ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

• ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στις οποίες συμμετείχαν η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η ίδια η κ. Μενδώνη η υπουργός. Σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιφέρει την άμεση ανάκληση της αδείας, εκ μέρους της Πολιτείας.

Για το θέμα αυτό συλλέχθηκαν εκατοντάδες υπογραφές, έγιναν κινητοποιήσεις και υπήρξαν ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας του Κάτω Χωριού και φορέων της περιοχής, κατά του αιολικού πάρκου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Κατετέθη προσφυγή στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία έγινε δεκτή από την προηγούμενη υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ όμως αυτή εξετασθεί, η νέα υπουργός, η κ. Μενδώνη, κατόπιν πολιτικής εντολής αναιτιολόγητα και αιφνίδια, ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου και ΔΕΝ επέτρεψε στο ΚΑΣ να εξετάσει την υπόθεση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των πολιτών να αναλάβει δράση, αλλά ανέχεται και καλλιεργεί, το έκρυθμο κλίμα που υπάρχει στην κοινότητα Κάτω Χωριού, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας. Αδιαφανείς διαδικασίες, κρυφές συναλλαγές με τους επενδυτές, δωροληψία για εξαγορά συνειδήσεων, κλίμα εκφοβισμού και συκοφάντησης όσων αντιστέκονται.

"google ad"

Δημιουργούνται επίσης σοβαρά ερωτηματικά.

Εφόσον υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, πως επετράπη η διάνοιξη και οι χωματουργικές εργασίες ευρείας κλίμακας από την Επισκοπή προς την περιοχή που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, όταν αυτό το απαγόρευε ρητώς η άδεια που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου;

Διερωτώμεθα αν δόθηκε, η απαιτούμενη άδεια διέλευσης από τον δήμο, στα φορτηγά που μεταφέρουν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών, όπως ο νόμος προβλέπει; Διότι αν δόθηκε, η δημοτική αρχή, φέρει σοβαρές ευθύνες. Πώς επιτρέπει η δημοτική αρχή να τοποθετείται ανεμογεννήτρια ακριβώς δίπλα σε αγροτικό δρόμο, αρμοδιότητας της, ουσιαστικά κλείνοντας τον;

Η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να εναντιώνεται στην βούληση των πολιτών, θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους, όπως πριν λίγους μήνες έκανε υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Ιεράπετρας κατά της επένδυσης και όχι με την αλλαγή της τακτικής της να προωθεί, ουσιαστικά, την επένδυση αδιαφορώντας για τις συνέπειες και το μέλλον του τόπου.

Οι πολίτες της Ιεράπετρας, που κλείσαμε στις 11/5/2020 τον δρόμο στα φορτηγά που κουβαλούσαν τις ανεμογεννήτριες, αισθανθήκαμε πλήρη απογοήτευση αλλά και έντονη αγανάκτηση, με την απουσία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής από την κινητοποίησή μας.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΗΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ Τις ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

ΑΥΤΕΣ είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ και όχι ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ για την ιστορία μας, τον τόπο και τους ανθρώπους του ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ