Επτά βότανα – προστάτες κατά της κατάθλιψης

1 Σχόλιο

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, στενοχώρια, απογοήτευση για διάφορους λόγους και αιτίες. Όταν όμως αυτή η θλίψη και διάφορα αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνουν αρκετά το άτομο, είναι έντονα και με διάρκεια πάνω από δύο εβδομάδες, εμποδίζοντας τους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς του, πιθανόν να υποφέρει από κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής είναι η καταθλιπτική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ανηδονία (έλλειψη άντλησης ευχαρίστησης), η απώλεια της όρεξης για φαγητό ή η υπερφαγία, η δυσκολία στον ύπνο ή η τάση για υπερβολικό ύπνο, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, οι τάσεις απομόνωσης, η κοινωνική απόσυρση, τα αισθήματα ενοχής, οι αρνητικές σκέψεις (ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας), ο φόβος, το άγχος.

"Sponsored links"

Βότανα και συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια συγκεκριμένα βότανα και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να θεραπεύσουν την ήπια έως μέτρια μορφή κατάθλιψης. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

1. St. John’s Wort

Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort, βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) βελτιώνει συμπτώματα όπως η νευρικότητα, η αϋπνία και η κατάθλιψη. Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Φυτοθεραπεία, επίσημο και έγκριτο όργανο για τη φαρμακευτική χρήση των φυτών, ορίζει ως βασική ένδειξη για τη χορήγηση βαλσαμόχορτου “την ήπια ως μέτρια κατάθλιψη”, ενώ σχετική μονογραφία του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας συνηγορεί υπέρ της χρήσης του βαλσαμόχορτου σε περιπτώσεις άγχους, διαταραχών της προσαρμογής, νευρασθένειας και σωματόμορφων διαταραχών, δηλαδή σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών παθήσεων όπου υπόκειται καταθλιπτικό συναίσθημα.

2. Ginseng

Το ginseng έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και δρα σαν διεγερτικό, ενώ μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, το άγχος και μερικές εξαρτήσεις.

Το Σιβηριανό Ginseng χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη Νότιο-Ανατολική Ασία ως προσαρμογόνο, αυξάνοντας τη σωματική αντοχή στο στρες και προσφέροντας γενική ευεξία. Επίσης, δρα ως διεγερτικό ή ηρεμιστικό, ανοσοδιεγερτικό, αντιφλεγμονώδες, ενάντια στα οιδήματα (κατακράτηση νερού) και επηρεάζει τη δράση των στεροειδών.

3. Χαμομήλι

Πρόσφατες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη.

"Sponsored links"

4. Λεβάντα

Η λεβάντα με το χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμά της είναι ένα βότανο που θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση, ηρεμεί τα νεύρα, είναι υπναγωγό, χαρίζει πνευματική διαύγεια και επιδρά καταπραϋντικά σε περιπτώσεις ανησυχίας, υπερέντασης και εκνευρισμού.

5. Κρόκος

Πρόσφατο πείραμα έδειξε ότι ο κρόκος Κοζάνης και το Prozac αντιμετώπιζαν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

6. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πιο γνωστά ως ιχθυέλαια, διαθέτουν έναν μακρύ κατάλογο από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου, καθώς και μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Επίσης, διαθέτουν αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

7. 5-HTP

H 5 υδροξυ-L-τρυπτοφάνη είναι ένα παράγωγο του απαραίτητου αμινοξέος τρυπτοφάνη. Η 5-HTP μετατρέπεται στο ήπαρ και στον εγκέφαλο στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, μια ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά και τη μεταβολή της διάθεσης. Η αυξημένη λήψη της συνεπάγεται και αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, που μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Stogiatro

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

admin
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
  • Sokratis I

    Προσοχή με το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort)! Έχει πολύ σοβαρές αλληλεπιδράσεις με μεγάλη ποικιλία φαρμάκων που μπορεί να παίρνει κάποιος. Δεν είναι χαμομηλάκι!

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015
  • #kritifm1015 playlistΤΡΙΤΗ, 6:00 pm - 8:00 pmΕπιλεγμένα tracks από τους παραγωγούς και εξωτερικούς συνεργάτες του #kritifm1015