Ερυθρός Σταυρός Κισσάμου: 20 χρόνια προσφοράς

Κανένα σχόλιο

Της Γεωργίας Μωραϊτάκη

Στα λόγια του μεγάλου μας συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη περικλείεται όλη η φιλοσοφία και η στάση ζωής ενός εθελοντή.

“Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”

"Sponsored links"

Αυτήν τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής, ο Ερυθρός Σταυρός χρόνια τώρα στηρίζει και προωθεί, κάνοντας την πράξη μέσα από τα εκατομμύρια των εθελοντών του .Όλων αυτών των ανθρώπων, που αντιλαμβανόμενοι την αξία και τα οφέλη του εθελοντισμού, αφιέρωσαν την ζωή τους στην πρόληψη και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανιδιοτελή προσφορά με στόχο την κοινή ευημερία, καθοδηγούμενοι πάντα από τις 7 Θεμελιώδης Αρχές του Ερυθροσταυρικού κινήματος.

“Ανθρωπισμός, Εθελοντισμός, Ενότητα, Παγκοσμιότητα, Αμεροληψία, Ανεξαρτησία, Ουδετερότητα.

Έχοντας σαν οδηγό αυτές τις αρχές, και με την  εικόνα της Εθελόντριας Νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού να είναι αποτυπωμένη στη μνήμη μας και στην ιστορία της πατρίδας μας, ιδρύεται το 1996 με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίου, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κισάμου.
23 κυρίες από την Κίσαμο ολοκληρώνουν την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που απαιτεί η σχολή, και τον Ιούνιο του 1996 ορκίζονται και παράλληλα  τους απονέμεται το πτυχίο της Εθελόντριας Αδελφής του Ε.Ε.Σ.

Ένα ταξίδι μόλις ξεκίνησε…

Δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, παρέχοντας φιλανθρωπικό, κοινωνικό και προνοιακό έργο, συνεργαζόμενες με την εκκλησία, και με κοινωνικούς φορείς και συλλόγους σε τοπικό εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στηρίζουν το έργο του Αννουσάκειου Ιδρύματος τόσο υλικά όσο και ηθικά, φροντίζοντας τους φιλοξενούμενους, κρατώντας τους συντροφιά και διοργανώνοντας εκδηλώσεις και γιορτές προς τιμήν τους.

Σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου και τοπικούς συλλόγους διοργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες, εράνους, συσσίτια, και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Στηρίζουν οικογένειες που έχουν πληγεί από θεομηνίες, συγκεντρώνουν  μετά από εράνους χρήματα για σεισμοπαθής και πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης και τρόφιμα, ρούχα, είδη οικιακής χρήσης, κ.α. και τα αποστέλλουν σε οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Σε καθημερινή βάση και σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία μαγειρεύουν και σιτίζουν  τους εκατοντάδες οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή μας, ενώ τους παρέχουν κλινοσκεπάσματα και είδη υγιεινής.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει αθόρυβα οικονομική βοήθεια σε δεκάδες οικογένειες  καλύπτοντας τα έξοδα νοσηλειών, και αγοράζοντας τους είδη πρώτης ανάγκης.

"Sponsored links"

Ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα από την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν  οι ένοπλες συγκρούσεις στο Ιράκ και  το Αφγανιστάν,  την δυστυχία και την εξαθλίωση των λαών των χωρών αυτών, και απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με το Δήμο Κισάμου, τους συλόγους γυναικών και την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου,  αποτελούμενη από φάρμακα, είδη ρουχισμού κ.α.

Στην μακρόχρονη πορεία τους και συνεπικουρούμενες πάντα από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος Κισάμου κ.κ. Αμφιλόχιο, υποστήριξαν και ενίσχυσαν τον εθελοντισμό ως στάση ζωής,  προωθώντας αξίες και ιδανικά, όπως η αλληλεγγύη, η συναδελφικότητα, και η ενότητα.

Η εθελοντική τους δράση υπήρξε δείκτης πολιτισμού, παιδείας και ανάπτυξης στην τοπική μας κοινωνία. Μία κοινωνία με την οποία ανέπτυξαν μια αμφίδρομη σχέση σεβασμού, και εκτίμησης, σπέρνοντας τον σπόρο του εθελοντισμού που όλα αυτά τα χρόνια ρίζωσε και άνθισε, μεγαλώνοντας την οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού στην Κίσαμο.

Πιστές πάντα στο ανθρωπιστικό τους έργο συνεχίζουν να εργάζονται εθελοντικά και αθόρυβα, με στόχο την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη, για  όσο υπάρχουν άνθρωποι….

Το έργο του Ερυθρού Σταυρού και των εθελοντών του σε όλο τον κόσμο δεν σταματάει ποτέ…..Συνεχίζεται αδιάκοπα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η πολιτική και η οικονομία έχουν ξεχάσει τον πραγματικό τους ρόλο. Έχουν ξεχάσει  αυτόν που πρέπει να υπηρετούν.

Τον άνθρωπο.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις