Ερωτηματικά από την αναφορά του Επίτροπου Χαν για «αλλαγή συνόρων» στη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

Κανένα σχόλιο

Σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Επίτροπου Αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν σχετικά με τις αναφορές του για «αλλαγή συνόρων» σε ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας προχώρησε η Κομισιόν.

«Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας», επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».

Ο Χαν, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αλβανίας και το ενδεχόμενο μιας επικείμενης συμφωνίας, έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων»

"Sponsored links"

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε:

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο φόντο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων.

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο πρωθυπουργοί πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη, σημείωναν διπλωματικές πηγές.

tvxs.gr