Ερώτηση ΚΚΕ για δυσπρόσιτα σχολεία της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης.

Αναλυτικά:

Για δεύτερη σχολική χρονιά μένουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, μολονότι οι συνθήκες για τις οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτα, παραμένουν ως είχαν. Ειδικότερα, με την Υπουργική απόφαση 64543/Δ1 (ΦΕΚ 2139/Β/3-6-2020) συμπληρώνεται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (133529/ΓΔ4/7-8-2018) και συνεχίζεται ο αποχαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά, όπως και των σχολείων του Έλους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους βρίσκονται σε μια εξαιρε-τικά απομακρυσμένη δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή (που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο) και εξυπηρετούν τους μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου. Ο χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτα σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε αυτά, οπότε  λειτουργούσαν με ολιγομελή τμήματα, έδιναν παραπάνω μόρια ως κίνητρο σε εκπαιδευτικούς -τουλάχιστον στους μόνιμους- για να τα προτιμήσουν και γενικά είχαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στη λειτουργία τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Έλους, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες, γίνονται και με αυτό τον τρόπο αποδέχτες της μείωσης των κρατικών παροχών και των βασικά απαιτούμενων για τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα, διευκολύνονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Σαν να μην έφταναν τα 25αρια τμήματα μέσα στην πανδημία και οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών, η κυβέρνηση υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία απομακρυσμένων σχολείων. Η απόφαση να μείνει εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Έλους εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ., που τόσα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εντάσσεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν  περικοπές και στην εκπαίδευση και δίνουν γερό χτύπημα στο παρόν και το μέλλον των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων σχολείων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου του Έλους της Δ. Ε. Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
  •  Να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις