Ερώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν για τα Αιολικά Πάρκα σε περιοχές NATURA 2000 και την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση στην Κομισιόν για την κατασκευή Αιολικών Πάρκων σε περιοχές NATURA 2000 και για την επαρκή προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας στην Ελλάδα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για την κατασκευή οκτώ αιολικών σταθμών σε περιοχή NATURA 2000 της Ορεινής Καρυστίας στην Εύβοια, παρά την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των σχετικών εργασιών, ο Νίκος Χουντής, υπενθυμίζει στην Κομισιόν απάντηση σε παλαιότερη ερώτησή του (2011), στην οποία, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή δήλωνε γραπτώς ότι: «Η Επιτροπή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και τη σχετική με την φύση νομοθεσία υπογραμμίζει τη σημασία της καταλληλόλητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα».

Δεσμευόταν μάλιστα η Κομισιόν στην απάντησή της ότι, η ίδια «Θα διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα γενικότερα», ενώ επιπλέον διαβεβαίωνε ότι, «Παρακολουθεί τις προσπάθειες συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας».

"Sponsored links"

Στην νέα του ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να πάρει θέση  αν η εν λόγω περιοχή «πληροί τις προϋποθέσεις» για την κατασκευή Αιολικών Πάρκων, και να ενημερώσει εάν «έχει διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα» όπως είχε δεσμευτεί, και τέλος, εάν «οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί στην επαρκή προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Θέμα:  Κατασκευή Αιολικών Πάρκων σε περιοχές Natura 2000 -Επαρκής προστασία των ΖΕΠ

Έντονες διαμαρτυρίες από φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση για κατασκευή αιολικών σταθμών σε περιοχή NATURA 2000 της Ορεινής Καρυστίας (Εύβοια).

Μετά από προσφυγή φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή διακοπή εργασιών η οποία ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση. Παρόλα αυτά ο Δήμος Καρύστου υπέγραψε άδεια δόμησης μετά από αίτημα της εταιρίας για την κατασκευή βάσεων ανεμογεννητριών.

Με δεδομένο ότι σε παλαιότερη ερώτηση μου Ε-001705/2011 η Επιτροπή απάντησε (15.4.2011):

«Η Επιτροπή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και τη σχετική με την φύση νομοθεσία υπογραμμίζει τη σημασία της καταλληλότητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα»

«Θα διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα γενικότερα».

«Παρακολουθεί τις προσπάθειες συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας».

"Sponsored links"

Ερωτάται:

Διερεύνησε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα;

Πληροί τις προϋποθέσεις η εν λόγω περιοχή;

Συμμορφώθηκαν οι ελληνικές αρχές στην επαρκή προστασία των ΖΕΠ;

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις