20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερώτηση Ν. Χουντή προς Μ. Ντράγκι: «Γιατί οι Ελληνικές Τράπεζες προτείνουν εκβιαστικά ρύθμιση με προθεσμία μόνο 6 μηνών για την εξόφληση των δανείων;»

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Προέδρο της ΕΚΤ κ Ντράγκι κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με την οποία ζητάει, αφενός να πληροφορηθεί για ποιο λόγο οι Ελληνικές Τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες, εκβιαστικά, ρύθμιση με προθεσμία μόνο 6 μηνών για την εξόφληση των δανείων τους χωρίς εξατομίκευση και αγνοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά, και αφετέρου, αν στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι Τράπεζες δύνανται να τους πλειστηριάσουν τα εν λόγω ακίνητα.

Η ερώτηση κατατέθηκε με  αφορμή  επιστολή και στοιχεία που απέστειλε ο  Συλλόγος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, στην οποία επισημαίνουν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες προτείνουν «τυποποιημένη» ρύθμιση εξόφλησης δανείων εξάμηνης διάρκειας.

Ολόκληρη η ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

Θέμα : Προτάσεις ρύθμισης οφειλών από Τραπεζικά Ιδρύματα σε δανειολήπτες

Σύμφωνα με την Αναφορά του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας που έχετε ήδη λάβει από τις 4.4.2018 και από τα επισυναπτόμενα στοιχεία προκύπτει ότι δεν υπάρχει εξιδεικευμένη και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη πρόταση ρύθμισης των οφειλών από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι προτάσεις των Τραπεζών αφορούν με ομοιόμορφο τρόπο την διαγραφή των τόκων και την εξόφληση του κεφαλαίου σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις στην λογική του «take it or leave it”.

Με δεδομένο ότι πολλοί από τους δανειολήπτες με βάση τα στοιχεία τους δείχνουν ότι ζούνε στο όριο η και κάτω από το όριο της φτώχειας, ακόμα και με κοινωνικό επίδομα, ερωτάται ο Διοικητής της ΕΚΤ:

  1. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που οδηγεί τις Ελληνικές Τράπεζες να προτείνουν αυτήν την «τυποποιημένη» ρύθμιση δανείων; μπορούν π.χ οι Τράπεζες να προτείνουν δόσεις πέραν του εξαμήνου ώστε να δώσουν την δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών από τους δανειολήπτες;
  2. Εφόσον αυτά τα φυσικά πρόσωπα με τα πενιχρά εισοδήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες «εξάμηνες» ρυθμίσεις, οι Τράπεζες δύνανται να πλειστηριάσουν τα εν λόγω ακίνητα;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...