16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ερώτηση Παύλου Πολάκη για την ανάγκη αποζημιώσεων από την πρόσφατη κακοκαιρία στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατέθεσε σήμερα το απόγευμα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στα Χανιά για τους παραγωγούς θερμοκηπιακής καλλιέργειας στις περιοχές της Κουντούρας, των Φαλασσάρνων και του Ελαφονησίου.

Σε σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου του βουλευτή αναφέρονται τα εξής:

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων, η οποία θα συζητηθεί από το Βήμα της Ολομέλειας κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Π. Πολάκης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ προσθέτει και το εκτιμώμενο ύψος της ζημιάς αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα και χωρίς ο Παύλος Πολάκης να μένει απλά σε διαπιστώσεις και αριθμούς, προτείνει στην Επίκαιρη Ερώτηση  και συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την αποζημίωση της πληγείσας παραγωγής από ειδικό Ταμείο αποζημιώσεων μικρής έκτασης (Deminimis), αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε παλιότερες περιπτώσεις ζημιών από θεομηνίες.

Με την κίνηση αυτή ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών του Νομού Χανίων και να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο και πότε.

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Παύλου Πολάκη ακολουθεί παρακάτω: 

κύριε Υπουργέ,

το διάστημα από την Κυριακή 10/11 έως και την Τετάρτη 13/11/19, έντονα καιρικά φαινόμενα που περιλάμβαναν χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους και πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Χανίων, με αποτέλεσμα να πληγεί κυρίως ο αγροτικός κόσμος, αφού υπέστη ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς) στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ελαφονησίου 700 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργεια υπέστησαν ζημιές στα υλικά επικάλυψης των θερμοκηπίων εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στο ποσόν των 1.400.000 ευρώ (τουτέστιν 700 στρέμματα επί 2.000 € ανά στρέμμα για αγορά και τοποθέτηση πλαστικής επικάλυψης). Στην περιοχή της Κουντούρας 300 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, με το κόστος να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 600.000 € συνολικά. Ταυτόχρονα, 150 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τους υδροστρόβιλους, καθώς αποκολλήθηκε το σύνολο της υποδομής. Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών αυτών υπολογίζεται στα 3.250.000 € (τουτέστιν 100 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής επί 25.000 € ανά στρέμμα και 50 στρέμματα ξύλινης κατασκευής επί 15.000 € ανά στρέμμα). Τέλος, στην περιοχή Φαλάσσαρνα 30 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από την χαλαζόπτωση. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται να ανέλθει στα 750.000 € συνολικά. Το συνολικό κόστος επομένως για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) €.

Για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών προτείνουμε την αποζημίωση από το Ταμείο αποζημιώσεων Deminimis που αφορά σε ζημιές μικρής έκτασης. Το ταμείο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με το ποσόν των 70.000.000 € τα οποία αν δεν διατεθούν έως 31-12-2019 χάνονται, αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα αποζημιώσεων της τριετίας 2020-2023. Ταυτόχρονα ζητείται η παράταση αποπληρωμής δανείων που ήδη έχουν πάρει οι παραγωγοί, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και δη κατά την έναρξη της συγκομιδής κηπευτικών προϊόντων, ενώ είναι ήδη επιβαρημένοι με δανεισμό, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές, ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων ανακούφισης για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και πότε ;
  • Θα γίνει δεκτός ο προτεινόμενος τρόπος αποζημίωσης από το Ταμείο Deminimis ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διέθεσε συνολικά από αυτό 90.000.000 € σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την προηγούμενη περίοδο ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παύλος Πολάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...