16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερώτηση Συντυχάκη στη Βουλή για την αργοπορία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ο χρόνος περνά και παρά τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες δεκάδες περιοχές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα λόγω των πλημμύρων του Φεβρουαρίου στα Χανιά.

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης,   ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Νομό Χανίων από τις καταστροφικές πλημμύρες και την αποζημίωση του συνόλου των πληγέντων.

Αναφέρει σχετικά στην ερώτηση:

Ένα μήνα σχεδόν μετά και τις νέες τεράστιες καταστροφές που δημιούργησαν οι πλημμύρες στο νομό Χανίων, η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του νομού παραμένει σε άθλια κατάσταση.

Ολόκληρα χωριά και οικισμοί έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών τους, αλλά και λόγω του ότι παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και τηλεφώνου. Ολόκληρες γειτονιές σε χωριά έχουν κριθεί επικίνδυνες, καθώς πολλά σπίτια παρουσιάζουν σοβαρές ρωγμές, ενώ άλλα έχουν μερικώς καταρρεύσει.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, με πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα αποκομμένες καθώς η πλειοψηφία του αγροτικού δικτύου παραμένει κλειστή, με πάνω από 15 γέφυρες κατεστραμμένες και ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ακόμα και ο ΒΟΑΚ παραμένει σε άθλια κατάσταση.

Χωράφια, καλλιέργειες και δέντρα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπη, τεράστιες ζημιές σημειώνονται στην πλειοψηφία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και σε μικροεπιχειρήσεις των περιοχών αυτών σημειώνονται μεγάλες καταστροφές.

Τα ποσά που ακούγονται ως έκτακτη επιχορήγηση για το νομό Χανιών δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι καταστροφές και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:

  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να διασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί και να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων, καθώς και να ελαφρυνθούν από φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, χρέη σε τράπεζες. Και επιπλέον να εξασφαλίσει αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και δωρεάν μετακίνηση όλων των πληγέντων από και προς τις πληγείσες περιοχές.

  • Να διασφαλιστούν οι ζωές και οι λαϊκές κατοικίες της περιοχής και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ