17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

ΕΣΗΕΠΗΝ – ΠΟΕΣΥ – ΠΑΜΕ ΜΜΕ: Απεργία σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ενημερωτικά πόρταλ και στην Κρήτη την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου

Ημερομηνία:

Την απόφασή τους για συμμετοχή των δημοσιογράφων στην γενική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 4 Φλεβάρη, αποφάσισαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ για την κάλυψη των απεργιακών εκδηλώσεων και συλλαλητηρίων οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου από τις 06:00 το πρωί έως την ίδια ώρα της επομένης.

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

Ανακοινώσεις για συμμετοχή στην απεργία εξέδωσαν τόσο η ΕΣΗΕΠΗΝ όσο και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

ΠΟΕΣΥ

Στην ανακοίνωσή της πιο αναλυτικά η ΠΟΕΣΥ αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην προκηρυχθείσα για τις 4 Φεβρουαρίου 2016 24ωρη γενική απεργία.

Κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ, η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, από τις 06.00 έως την ίδια ώρα της επομένης, προκειμένου να καλυφθούν –όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου.

Απεργούμε συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους, απαιτώντας:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να συμβάλουν στην επιτυχή διοργάνωση της απεργίας και τους συναδέλφους να μετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

"google ad"

ΕΣΗΕΠΗΝ

Παρόμοιου ύφους ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων με την οποία καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2016, που κήρυξε η Π.Ο.Ε.ΣΥ. στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό.

Αναφέρονται τα εξής:

Κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ, η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καλυφθούν -όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν πανελλαδικά την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Η απεργία, από τις 06.00 της Τετάρτης 3/2 έως τις 06.00 Πέμπτης 4/2, κηρύσσεται σε όλα τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), την ΕΡΤ και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ της χώρας, καθώς και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και τα γραφεία Τύπου.

· Οι δημοσιογράφοι απεργούμε απαιτώντας:

* Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

* Τη διασφάλιση του Αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

ÁÈÇÍÁ - ÁÐÅÑÃÉÁÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÁ ÌÌÅ - ÐÏÅÓÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, που συμμετέχουν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ολοι μαζί, με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο – λαιμητόμος της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Να μη φτάσει στη Βουλή το νομοθέτημα που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
  • Σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαρωτικό, δεν αφήνει κανέναν κλάδο και κανένα Ταμείο ανεπηρέαστο. Οι συνέπειες για τα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων στον Τύπο και στα ΜΜΕ θα είναι επώδυνες. Ιδιαίτερα θίγονται οι νέες γενιές των εργαζομένων, οι «μπλοκάκηδες», οι χιλιάδες άνεργοι, όλοι όσοι κερδίζουν ένα μεροκάματο δουλεύοντας με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, με μαύρη εργασία.

Αλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτός: Να αντιστοιχήσει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Τα μέτρα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα ανατροπών που περιγράφονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ από τη δεκαετία του ’90 και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη.

Η ευθύνη για τις ανατροπές που τώρα σχεδιάζονται, ανήκει στην κυβέρνηση. Τη ουσία όμως των ανατροπών στηρίζουν και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο και τα προηγούμενα μνημόνια. Σε δικούς τους προηγούμενους νόμους «πατάει» τώρα η κυβέρνηση για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την αντιασφαλιστική επίθεση.

Να μην αφήσουμε να μας ξεγελάσουν όλοι αυτοί που τώρα παριστάνουν τάχα τους συμπαραστάτες μας, κάνοντας «αντιπολίτευση» σε μέτρα που και οι ίδιοι έχουν στηρίξει και ψηφίσει.

Η κυβέρνηση προκαλεί και κοροϊδεύει όταν λέει ότι το σχέδιό της είναι «μεροληπτικά ταξικό» υπέρ των αδυνάτων, «δίκαιο» και ότι υπηρετεί το στόχο της «αναδιανομής». Οπως και όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι κι αυτή είναι πέρα για πέρα ταξική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ανάμεσά τους κι αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Από τη μια, η κυβέρνηση προσποιείται ότι συγκρούεται τάχα με τα συμφέροντα στον Τύπο και στα ΜΜΕ και από την άλλη κάνει «δωράκι» στην εργοδοσία την ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή από τις υποχρεώσεις της στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Ασφάλιση, από ευθύνη κοινωνική, μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ατομική υπόθεση. Στο βάθος παραμονεύουν τα επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική Ασφάλιση, για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ ψήφισαν νόμο την περασμένη βδομάδα στη Βουλή.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Η συμμετοχή στην απεργία στις 3 Φλεβάρη με τα αιτήματα που προβάλλει το ΠΑΜΕ δίνει μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα μας. Το ίδιο και η συμπόρευση με τους άλλους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στις Ενώσεις του κλάδου παζαρεύει πίσω από κλειστές πόρτες πόσα θα χάσουμε. Προβάλλει συντεχνιακά αιτήματα που απομονώνουν τον κλάδο από τον κοινό αγώνα, δεν βοηθούν τη συμμαχία και τη συμπόρευση των εργαζομένων ακόμα και μέσα στον ίδιο τον κλάδο.

Τη λογική «να σωθεί το Ταμείο μου και οι άλλοι ας κόψουν το λαιμό τους» την έχουμε δοκιμάσει. Αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν και η δική μας η σειρά.

Οσοι καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι δεν μας αγγίζουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ότι «έχουν τον τρόπο τους» με διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πετυχαίνουν την εξαίρεση των Ταμείων μας από τις γενικότερες ανατροπές, όσοι συνειδητά έσυραν τον κλάδο στη σημερινή κατάσταση, απροετοίμαστο για τον αγώνα που πρέπει τώρα να δώσουμε, έχουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να απομονωθούν.

Ακόμα και τώρα, τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, σερβίρουν στους εργαζόμενους ένα πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο ταυτίζεται σχεδόν με το «non paper» που διακινεί η κυβέρνηση, για να περιγράψει τα σχέδιά της αναφορικά με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ! Εχουν αναλάβει βρώμικο ρόλο στο πέρασμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Οργανώνουμε την πάλη μας, σχεδιάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Οικοδομούμε την ενότητά μας πάνω σε αιτήματα που δεν συμφωνούνται σε κυβερνητικά γραφεία, με τη συμμετοχή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και για λογαριασμό των εργοδοτών, αλλά είναι διεκδικήσεις που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στην εργοδοσία και στην πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.

  • Να εμποδίσουμε την ενοποίηση των παροχών και των συντάξεων προς τα κάτω.
  • Να πούμε από τώρα ΟΧΙ σε όποιον σχεδιασμό για μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι περικοπές σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους.
  • Δεν αποδεχόμαστε ΚΑΜΙΑ αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
  • Απαιτούμε άμεση απαλλαγή των ανέργων από κάθε εισφορά Υγείας και Ασφάλισης για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απαιτούμε την κάλυψη των εργαζομένων στα λεγόμενα «Νέα Μέσα» με Κλαδική Σύμβαση, Ασφάλιση και ελεύθερη εγγραφή τους στις Ενώσεις.
  • Κατάργηση των κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση την άμεση επιστροφή των κλεμμένων και «κουρεμένων» αποθεματικών των Ταμείων.
  • Οι ανάγκες των Ταμείων να καλύπτονται από τους εργοδότες με την εγγύηση και τη συμμετοχή του κράτους.

Συνεχίζουμε στις 4 Φλεβάρη, μέρα πανεργατικής – πανελλαδικής απεργίας, με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση 10 π.μ., πλατεία Βάθης).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...