Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με “φόντο” την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Κανένα σχόλιο

Βάμβουκας: Το αίτημα μετά την χθεσινή καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το Πολεμικό Μουσείο στο Δήμο Χανίων.

Ευρεία σύσκεψη, με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό της πυρκαγιάς του κτηρίου του πρώην Πολεμικού Μουσείου στα Χανια πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Χανίων και στην οποία συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, οι Βουλευτές Χανίων κκ. Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Βλαζάκη και άλλοι Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Τάσος Βάμβουκας επανέλαβε το αίτημα και την ανάγκη (πλέον), που έχει διατυπωθεί με ποικίλες και συνεχείς ενέργειες του ιδίου, επίσημα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 2015), ώστε το πρώην Πολεμικό Μουσείο που ήταν ανενεργό τα τελευταία χρόνια, να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων, ώστε να στεγαστεί εκεί το νέο Δημαρχείο Χανίων. Αίτημα που απορρίφθηκε από το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

"Sponsored links"

Την ανάγκη να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου Χανίων προέβαλλε σε κοινή (με τους βουλευτές Χανίων και τη Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού) συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε:
“Θεωρώ ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο κτίριο την έχει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο με έγγραφο του στις 6-11-2017 προς το Δήμαρχο Χανίων, μας είχε ενημερώσει ότι έχει την πρόθεση να το ανακαινίσει για να στεγάσει εκ νέου το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Χανίων, απορρίπτοντας στην ουσία το αίτμα του Δήμου για παραχώρηση του.

Είναι κάτι που θεώρησα εντελώς ανεδαφικό και είχα εντείνει τις πιέσεις και ενέργειες, για την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων, ώστε να φιλοξενήσει το Δημαρχείο Χανίων, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων θα αναλάβει την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Αυτό δε το αίτημα μετά την χθεσινή καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο Χανίων για να αρχίσει η διαδικασία σωτηρίας και αποκατάστασής του.

Η ιδέα να περιέλθει στον Δήμο το ακίνητο για να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων δημιουργήθηκε το 2015, τις ημέρες που το Πολεμικό Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματα του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών”.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι: “Η Κυβέρνηση θα δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.”
Οι Βουλευτές Χανίων κκ. Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χτεσινό περιστατικό. Ανέφεραν δε ότι βλέπουν θετικά το αίτημα του Δήμου Χανίων, να παραχωρηθεί σε αυτόν το κτήριο, ωστόσο τόνισαν ότι χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Βλαζάκη τόνισε ότι, “ θα γίνει προσπάθεια από όλους να αποκατασταθεί αυτή η “μαύρη” σελίδα για την πόλη”.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Η χθεσινή πυρκαγιά στο πρώην Πολεμικό Μουσείο κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά ένα εμβληματικό κτήριο, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα του 1884 στο κέντρο της πόλης μας.
Δυστυχώς τέτοια δυσάρεστα γεγονότα είναι συχνά τα επακόλουθα της εγκατάλειψης των Δημοσίων Κτηρίων, που ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία και την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, οι οποίοι συχνά αδιαφορούν για την αξιοποίησή τους.
Θεωρώ ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο κτίριο την έχει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο με έγγραφο του στις 6-11-2017 προς το Δήμαρχο Χανίων, μας είχε ενημερώσει ότι έχει την πρόθεση να το ανακαινίσει για να στεγάσει εκ νέου το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Χανίων, απορρίπτοντας στην ουσία το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του.

Είναι κάτι που θεώρησα εντελώς ανεδαφικό και είχα εντείνει τις πιέσεις και ενέργειες, για την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων, ώστε να φιλοξενήσει το Δημαρχείο Χανίων, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων θα αναλάβει την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

"Sponsored links"

Αυτό δε το αίτημα μετά την χθεσινή καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο Χανίων για να αρχίσει η διαδικασία σωτηρίας και αποκατάστασής του.

Η ιδέα να περιέλθει στον Δήμο το ακίνητο για να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων δημιουργήθηκε το 2015, τις ημέρες που το Πολεμικό Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματα του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Είχα τότε επισκεφτεί τον χώρο και έκρινα ότι είναι ο ιδανικός χώρος για την μεταφορά του Δημαρχείου μας.

Είχα δε αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο στις 10-8-2016 όπου ζητούσα την παραχώρησή του ακινήτου. Από τότε είχα ξεκινήσει να καλλιεργώ την διεκδίκηση με κάθε ευκαιρία.

Το έθεσα σε επιστολή μου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη στις 7-12-2016. Το υπενθύμισα με την ευκαιρία της συνάντησής μου με τους 4 βουλευτές του Ν. Χανίων στο Δημαρχείο Χανίων στις 17-8-2017.

Την διεκδίκηση επανέλαβα προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 14-9-2017, με νέα επιστολή μου στα πλαίσια της πρότασης ανταλλαγής ακινήτου του Δήμου, με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου από κοινού.

Το έθεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή μας στο Υπουργείο στις 9-2-2018, όταν κλείσαμε την πολιτική συμφωνία για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και μάλιστα η διάθεσή του ήταν θετική στο αίτημά μου.

Το επανέλαβα πρόσφατα στις 16-7-2018 στην εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου Χανίων.

Το συμπεριέλαβα πριν λίγες μέρες στις 18-7-2018 στην εισήγησή μου προς το Δ.Σ. για τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ως την επόμενη σημαντική διεκδίκηση ακινήτου του Δήμου μας ως εξής: “Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο μας, θα ξεκινήσει μία νέα διεκδίκηση την οποία ήδη πριν δύο χρόνια έθεσα επίσημα εγγράφως, στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του διατηρητέου σεισμόπληκτου κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων (πρώην Πολεμικού Μουσείου), για να αποτελέσει το μελλοντικό Δημαρχείο, αντάξιο του Δήμου μας”.

Είναι σημαντική η εξαγγελία του υπουργού κ. Σταθάκη για την δέσμευση των 6 εκ. Ευρώ προς αποκατάσταση του πληγέντος κτηρίου.

Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πολύ καλή και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε στο αίτημα παραχώρησής του, και εδώ θα είμαι απόλυτος, στον μόνο δημόσιο φορέα που το χρειάζεται πραγματικά και είναι σε θέση να το αξιοποιήσει και να το αναδείξει.

Το κτήριο του νέου Δημαρχείου εντάσσεται στον εμπνευσμένο σχεδιασμό της Δημοτικής μας Αρχής, για την αναζωογόνηση του ευρύτερου κέντρου των Χανίων.

Όπως έχω δηλώσει και κατά το παρελθόν, το κτίριο αυτό είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το νέο Δημαρχείο Χανίων, αντάξιο της πόλης και του Δήμου μας και ζητάω την συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού, την συμπαράσταση των βουλευτών του Νομού, του συνόλου του πολιτικού κόσμου των Χανίων, του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, των φορέων, των ΜΜΕ και πρώτα απ’ όλους των πολιτών των Χανίων.Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις