21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σπορέλαια που πωλούνταν ως… κρητικά παρθένα ελαιόλαδα

Ημερομηνία:

Ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

  • “ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ”
  • “ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ”
  • “ΚΡΗΤΗΣ”
  • “ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ”
  • “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ”.

Ανάκληση νοθευμένων ελαιολάδων από τον ΕΦΕΤ

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν.

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά , ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων φωτογραφιών , να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι:

Οι καταναλωτές:

– πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,

– πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές,

– στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου:

– πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

"google ad"

– σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...