Εφιαλτική η κατάσταση στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ: Οι ασθενείς τα χρόνια της κρίσης έχουν διπλασιαστεί – Δεν υπάρχουν κρεβάτια, 47 ασθενείς στα ράντζα

Κανένα σχόλιο

Η πραγματικότητα στο χώρο της υγείας παραμένει εξαιρετικά άσχημη παρά τις ανά καιρούς εξαγγελίες.

Με ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ περιγράφουν μία κατάσταση εφιαλτική, με ακραία υποστελέχωση της κλινικής λόγω και της “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” τη στιγμή που οι ανάγκες και λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο άσχημη κατά την καλοκαιρινή περίοδο αφού στους μόνιμους κάτοικους με ψυχική ασθένεια προστίθενται και οι άνθρωποι που επισκέπονται το νησί μας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τον περασμένο Μαϊο “στην κλινική νοσηλεύονταν συνολικά 47 ασθενείς με τα ράντζα να φτάνουν ως την είσοδο της κλινικής και ασθενείς να διανυκτερεύουν στους καναπέδες και στην τραπεζαρία των Οξέων​”!

"Sponsored links"

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους οι εργαζομενοι τονίζουν τα εξής:

“Η Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη εξυπηρετώντας τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με πληθυσμό 400.000 κατοίκων (60% του πληθυσμού του νησιού) αριθμός που πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού αλλά και της αύξησης των υποτροπών στους ασθενείς με   χρόνιεςψυχικές νόσους.

Η κλινική πέρα από τις εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες (εισαγγελικά)  ψυχιατρικών περιστατικών, φιλοξενεί επίσης χρόνιους υπολειμματικούς ασθενείς λόγω έλλειψης δομών χρόνιας φιλοξενίας , εξυπηρετεί την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για απεξάρτηση ατόμων   απόαλκοόλ και ουσίες, αφού δεν υπάρχει κλινική αποτοξίνωσης στην Κρήτη ενώ επιβαρύνεται και με κοινωνικά περιστατικά (πχ άστεγους) λόγω απουσίας αντίστοιχων δομών στην κοινότητα.

Στο δυναμικό της, εκτός από το τμήμα Οξέων περιστατικών (10 κλίνες) και το τμήμα της Βραχείας (με 22 κλίνες), έχει αυτή τη στιγμή Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνα και διαμερίσματα), την Κινητή Μονάδα Ψυχικής υγείας που εξυπηρετεί την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου (6 Κέντρα Υγείας), εξωτερικά ιατρεία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, υπηρεσίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας και νευροψυχολογικό ιατρείο (τα μοναδικά στην Κρήτη).

Όπως και στο σύνολο του ΕΣΥ, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας αλλά και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει αφήσει εδώ και χρόνια την Ψυχιατρική κλινική υποστελεχωμένη σε προσωπικό και με ελάχιστες δομές, τρομακτικά αναντίστοιχες των αναγκών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης που οι ασθενείς που απευθύνονται στην κλινική πολλαπλασιάζονται (από το 2009 οι εισαγωγές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η κλινική λειτουργεί χωρίς γραμματεία, με μόνο 2 κοινωνικούς λειτουργούς, 3 ψυχολόγους και 1 επισκέπτη υγείας, με 2 κενές θέσεις ειδικευμένων και σε έναν χώρο ανεπαρκή, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα  ασφάλειας και υγιεινής για ασθενείς και εργαζόμενους, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών που νοσηλεύουμε.

Συγκεκριμένα ο χώρος των Οξέων έχει αμέτρητες φορές καταγγελθεί από ασθενείς και εργαζόμενους ότι αποτελεί κυριολεκτικά μια αποθήκη όπου αναγκαστικά «στοιβάζονται» τα πιο βαριά περιστατικά ψυχιατρικών ασθενών μαζί με άτομα που νοσηλεύονται για απεξάρτηση σε 170τμ τσιμέντου!

Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, στις οποίες ρισκάρουμε την ασφάλεια των ασθενών αλλά και τη δική μας, λόγω των εκρηκτικών συνθηκών που επικρατούν στην κλινική.

Ενδεικτικά στις 16/05/2018 στην κλινική νοσηλεύονταν συνολικά 47 ασθενείς (32 στη Βραχεία και 15 στα Οξέα) με τα ράντζα να φτάνουν ως την είσοδο της κλινικής και ασθενείς να διανυκτερεύουν στους καναπέδες και στην τραπεζαρία των Οξέων!

"Sponsored links"

Μ’ αυτούς τους όρους, η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ είναι επισφαλής για προσωπικό και ασθενείς, ενώ συντηρείται από την υπερπροσπάθεια και την υπέρβαση του προσωπικού της με εργασία που ξεπερνά κατά πολύ το ωράριο,διπλοβάρδιες, χρωστούμενες άδειες και ρεπό, ανάληψη καθηκόντων πέραν της ειδικότητας μας.

Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις στη Διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση στην κλινική, δυστυχώς παραμένει η ίδια, καθώς ουσιαστικές λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα δεν έχουν δοθεί και μάλιστα παρουσιάζονται ως ευεργετήματα της διοίκησης  τα μερεμέτια και τα προσωρινά μπαλώματα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών.

Ενώ μάλιστα στα λόγια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινοτική ψυχιατρική, δεν έχουν παρθεί τα αντίστοιχα μέτρα σε χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό
ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενών στην κοινότητα.

Η υπομονή μας τελείωσε! Είναι ζήτημα χρόνου πριν κινδυνεύσει μια
ανθρώπινη ζωή.

Οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ απαιτούμε την άμεση
ικανοποίηση των αιτημάτων μας για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με
σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα για παροχή υπηρεσιών με
αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα!
•       Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση:

1.      Ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης της επέκτασης της μονάδας
Οξέων της ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ
2.      Κάλυψη νευραλγικών κενών θέσεων:  1 θέση γραμματέως, 2 επισκέπτες
υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός,  προκύρηξη 2 θέσεων ψυχιάτρων του
ΕΣΥ, εργοθεραπευτή, 1 ψυχολόγου, στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό
επαρκές για την 24ωρη λειτουργία της κλινικής (τουλάχιστον 2 ΤΕ και 2
ΔΕ)
3.      Θεσμοθέτηση και στελέχωση κέντρου Ημέρας Δήμου Φαιστού (παρά τη
σχετική απόφαση που εκκρεμεί από το 2015)

•       Υλοποίηση των από ετών εξαγγελθέντων μέτρων για λειτουργία δομών που
θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και θα αποσυμφορήσει την
Ψυχιατρική κλινική:

1.      Έναρξη λειτουργίας Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου
Νικολάου (εξαγγελθείσα από το 2004)
2.      Ανάπτυξη του Ξενώνα του Αγίου Νικολάου από 6 κρεβάτια σε 12
3.      Αξιοποίηση του ξενώνα Αλκυονίδα με σκοπό την αύξηση του αριθμού των
ασθενών που αποκαθίστανται στην κοινότητα
4.      Έναρξη λειτουργίας Κέντρου Ημέρας του Βενιζελείου Νοσοκομείου
(προαναγγελθέν από το 2016)
5.      Δημιουργία κέντρου παρέμβασης στην κρίση για την αυτοκτονία και
στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (έχει λάβει έγκριση σκοπιμότητας
από το Υπ. Υγείας από το 2012!)
6.      Πιο αναγκαία και επιβεβλημένη από ποτέ κρίνεται και η έναρξη
κλινικής detox για νοσηλεία ατόμων που επιθυμούν να απεξαρτηθούν από
αλκοόλ και ουσίες και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και σύνδεση
με προγράμματα επανένταξης.

Ζητάμε την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Σ’ αυτή την
προσπάθεια ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των ασθενών και των
οικογενειών τους, αλλά και όλου του λαού της Ανατολικής Κρήτης με
στόχο τη βελτίωση των παροχών Ψυχικής Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες”!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις