14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Εφυγε» ο μεγάλος Ευγένιος Γκέραρντ! – Το συγκινητικό βίντεο της ΠΑΕ ΟΦΗ – Τι λέει ο Χανιώτης ποδοσφαιριστής Κώστας Κιάσσος

Ημερομηνία:

Θρήνος για το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς σήμερα πέθανε ο σπουδαίος Ευγένιος Γκέραρντ σε ηλικία 77 ετών!

Ο Ολλανδός, είναι ο μακροβιότερος προπονητής σε ομάδα της Ελλάδας, ήρθε στη χώρα μας το 1985 για λογαριασμό του ΟΦΗ και έγινε… Κρητικός μιας και έμεινε στο Ηράκλειο μέχρι το 2000, ενώ έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας στις 7 Μαΐου του 1940 και φοίτησε στη σχολή προπονητών της Κολωνίας.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ολλανδική Φορτούνα Σίταρντ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών. Το 1974 ανέλαβε βοηθός προπονητή της Ρόντα ΤΚΚ και στον πάγκο αυτής της ομάδας παρέμεινε επί 11 χρόνια  και μετά, το 1985 ήρθε στην Ελλάδα και την Κρήτη

Με τον ΟΦΗ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1987, ενώ το 1993 κατάφερε να πάρει ιστορική πρόκριση για τους 16 του κυπέλλου κυπελλούχων απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-0. Στην Κρήτη δημιούργησε μια πολύ ισχυρή ομάδα, κάνοντας τον ΟΦΗ ανταγωνιστικό προς κάθε ομάδα και συνέδεσε φυσικά το όνομά του με τις καλύτερες μέρες του συλλόγου, καθώς και με την πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση. Την δεύτερη μόλις σεζόν του στο Νησί τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πέντε πόντους πίσω από τον Παναθηναϊκό, ενώ την επόμενη βγήκε τρίτος.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ECzFA1UNrxE”]

Ακόμα και την επόμενη δεκαετία, ωστόσο, όπου οι βαθμολογικές θέσεις δεν ήταν αντίστοιχες λόγω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού, ο Γκέραρντ κατάφερε ουσιαστικά να «βγάλει» παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μεγαλούργησαν σε Ελλάδα και εξωτερικό και κρατούσαν πάντα μια θέση στην καρδιά τους για τον τρομερό Ολλανδό.

Ο Νίκος Μαχλάς, ο Κώστας Φραντζέσκος, ο Νίκος Νιόπλιας, ο Ηλίας Πουρσανίδης, ήταν όλοι «παιδιά» του Γκέραρντ ενώ ήταν εξαιρετική και η δυνατότητά του να εντοπίζει καλούς ξένους που έδεναν με τον σύλλογο.  Ίσις και ο Βέρας είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ ο Τζουγκάνοβιτς και ο Γκόμες έκαναν επίσης εξαιρετικές εμφανίσεις, με τον τελευταίο να είναι σχεδόν μόνιμα στα ραντάρ «μεγαλύτερων» ομάδων. Από τα χέρια του πέρασε και ο Μοχάμεντ Ντιαρά, που έφτασε στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Το 2000 ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ και το 2001 πήγε στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ. Το 2002 [ανέλαβε τον Ηρακλή. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ανέλαβε ως προπονητής στην Παναχαϊκή, απ’ όπου αποχώρησε ύστερα από μόλις δύο μήνες.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο χωριό Ελιά της Κρήτης μαζί με την σύζυγο του Κατερίνα και σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, αρκετά ταλαιπωρημένος από την υγεία του.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Ηλίας Πουρσανίδης είχε διοργανώσει ένα φιλικό προς τιμήν του στην Κρήτη, με αρκετά έντονες και φορτισμένες στιγμές. από τους πρώην παίκτες του. Ηταν μάλιστα και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...