16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ζοελ Επαλέ: “Μιλούν υποτιμητικά για τη χώρα μου επειδή γνωρίζουν ότι δε μπορεί να υπάρξει αντίλογος”

Ημερομηνία:

Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο πρώην ποδοσφαιριστής πολλών ελληνικών ομάδων, Καμερουνέζος Ζοέλ Επαλέ, μετά από προσβλητική αναφορά για την πατρίδα του από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

«Αν έρθει τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, θα γελούν μαζί μας ακόμη και στο… Καμερούν!» αποφάνθηκε με ύφος απαξίωσης το απόγευμα της Κυριακής ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος…

Ηταν το πρώτο μετεκλογικό τραπέζι συζήτησης στην τηλεόραση του Alpha. Μάλιστα, πριν αναφερθεί στη χώρα της δυτικής Αφρικής, μόρφασε λες και είχε αντικρίσει το πλέον αποκρουστικό θέαμα…

Ούτως ή άλλως, μας ενόχλησε η ασέβεια στο ύφος του πολιτικού. Αλλά αν μη τι άλλο, και οι Έλληνες έχουμε βιώσει την ασέβεια πολιτικών από άλλες χώρες και γνωρίζουμε πως είναι να νοιώθεις ότι δε μπορείς να αμυνθείς στις άδικες επιθέσεις που δέχεσαι.

O Ζοέλ Επαλέ, ένας ποδοσφαιριστής από το Καμερούς που κόσμισε τα ελληνικά γήπεδα στις ομάδες που αγωνίστηκε αντέδρασε:

«Πάλι τα ίδια; Πάλι το Καμερούν ήταν παράδειγμα έλλειψης πολιτισμού και ανθρωπιάς; Σου το είχα πει και τότε που είχαμε συζητήσει, σου το λέω και τώρα. Οσοι μιλούν έτσι υποτιμητικά για τη χώρα μου αλλά και για τις περισσότερες αφρικανικές χώρες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι την ώρα που λένε όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος! Μόνοι τους μιλούν, σίγουροι ότι κανείς δίπλα τους την ίδια στιγμή δεν θα τους δώσει να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος».

Στην “Εφημερίδα των Συντακτών” με άλλη αφορμή που είχε δοθεί παλιότερα είχαν μιλήσει με τον 36χρονο σήμερα μεσοεπιθετικό.

Διαβάστε τι είχε δηλώσει και κρίνετε και μόνοι σας:

«Στο Καμερούν, ναι. Εχουμε πιο έντονα προβλήματα από αυτά της Ευρώπης… Φτώχεια, συχνά επιδημίες. Ομως όλα αυτά δεν παράγουν μόνο κακό αλλά και περηφάνια σε όλους μας για την πατρίδα, όπως και αγάπη για τον διπλανό, που -αλήθεια σου λέω- εδώ στην Ελλάδα αλλά και αλλού που έχω βρεθεί ή έχω ζήσει στην Ευρώπη πρέπει να τη ζηλεύετε», είπε τότε στον διάδρομο του Ολυμπιακού Σταδίου μετά από παιχνίδι που είχε σπείρει στυγνή βία μεταξύ παικτών στο γήπεδο και οπαδών στις εξέδρες και στον περιβάλλοντα χώρο…”

Τώρα, ο Ζοέλ Επαλέ παίζει ποδόσφαιρο στη Σαραούκ της μακρινής Μαλαισίας, αλλά έστω και για λίγη ώρα, με τη βοήθεια της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας του στην Αθήνα, τον εντοπίσαμε για να πει… «καλημέρα» στον Ελληνα πρώην πολιτικό.

Τα πρώτα λόγια του, αφού τον ενημερώσαμε για τις δηλώσεις Ανδιανόπουλου, δεν απαιτούσαν ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβεις τι συναισθήματα του προκάλεσαν:

«Πάλι τα ίδια; Πάλι το Καμερούν ήταν παράδειγμα έλλειψης πολιτισμού και ανθρωπιάς; Σου το είχα πει και τότε που είχαμε συζητήσει, σου το λέω και τώρα. Οσοι μιλούν έτσι υποτιμητικά για τη χώρα μου αλλά και για τις περισσότερες αφρικανικές χώρες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι την ώρα που λένε όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος! Μόνοι τους μιλούν, σίγουροι ότι κανείς δίπλα τους την ίδια στιγμή δεν θα τους δώσει να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος».

– Τι θα του απαντούσατε;

«Μα, ότι την αγάπη για την πατρίδα μας, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των κοινωνικών εντάσεων που ζούμε ακόμη εκεί, μπορούν να τη ζηλεύουν… πολιτισμένοι σαν κι εσάς που δεν μπορείτε να δώσετε τα χέρια σε ειρηνικές περιόδους! Αντίθετα, όπως θυμάμαι από τότε που βρισκόμουν στην Ελλάδα, προσπαθείτε να κάνετε κακό ο ένας στον άλλο, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος, παρά μόνο κοινά προβλήματα που θα έπρεπε να σας κάνουν φίλους και όχι εχθρούς!».

"google ad"

Θυμίζουμε ότι είχε παίξει στα γήπεδά μας με τις φανέλες του Εθνικού (1998-2000), της Παναχαϊκής (2000-01), του Αρη (2001-03), του Παναθηναϊκού (2003-05), του Ηρακλή (2005-07) και πάλι του Ηρακλή για έναν χρόνο (το 2011). Κατέληξε με επιχειρήματα καρδιάς χωρίς να χρειαστεί δική μας ερώτηση:

«Τώρα στο βόρειο Καμερούν, οι μάχες με τους τζιχαντιστές σπέρνουν τρόμο και κάνουν πιο αναγκαία την αγάπη μεταξύ μας. Αρα, πείτε στον Ελληνα πολιτικό ότι δεν υπάρχει χρόνος ούτε διάθεση να… γελάσουμε μαζί σας! Και δεν θα το κάναμε γιατί σεβόμαστε τα προβλήματα κάθε λαού, ακόμη κι αν είναι διαφορετικά από τα δικά μας… Χαιρετισμούς στους πολλούς φίλους μου στην Ελλάδα!».

efsyn.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...