16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηλ. Μοσιάλος: “Πετύχαμε να μειώσουμε την ένταση της νόσου και μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μερική επάνοδο στην κανονικότητα”

Ημερομηνία:

«Στην Ελλάδα πετύχαμε να μειώσουμε την ένταση της νόσου και μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μερική επάνοδο στην κανονικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα τα πάει καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE διευκρίνισε ότι οι σημερινοί αριθμοί αντικατοπτρίζουν την εικόνα στην κοινωνία πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

«Στην Ελλάδα τα πάμε καλά, σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία. Αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία είναι σαν να είχαμε στην Ελλάδα κάθε μέρα 150 νεκρούς», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον Alpha.

Επισήμανε ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας θα έρθει με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Το τέλος θα έρθει με το εμβόλιο. Μέχρι τότε δεν θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα την ελέγχουμε. Μαθαίνουμε για τον ιό και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Πρώτη νίκη θα είναι η φαρμακολογική αγωγή. Θα ξέρουμε σε περίπου 2 μήνες με ακρίβεια τον καλύτερο συνδυασμό φαρμάκων για κάθε κατηγορία νοσούντων».

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

«Οι αποφάσεις θα στηριχτούν στην εξέλιξη της νόσου. Θα πρέπει να έχουμε στοιχεία για σημαντικό διάστημα και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε. Τώρα βλέπουμε την επίδραση των αρχικών μέτρων. Θα δούμε πόσο έχει βοηθήσει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αν διατηρηθεί η εικόνα μέχρι αρχές Μαΐου, θα υπάρξει εκπόνηση σεναρίων που θα περιλαμβάνουν  εκδοχές για το τι μπορεί να ανοίξει μερικώς. Δεν θα πάμε δηλαδή στην κατάσταση του Φεβρουαρίου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιστροφή στη μερική κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει σενάρια που αρχικά θα προστατεύουν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους: «Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, αν δεν τους προστατεύσουμε». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει τον ιό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε θυσίες, «ευτυχώς νωρίτερα από άλλες χώρες, αλλά να δούμε και τι συμβαίνει δίπλα μας και να σχεδιάζουμε σωστά την επόμενη μέρα». Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν από τις αρχές Μαΐου: «Νωρίτερα, θα ήμουν διστακτικός να προτείνω κάτι, είτε για τα σχολεία είτε για οτιδήποτε».

Ανασύσταση του ΕΣΥ με δεκαετές πλάνο

Ο κ. Μόσιαλος τάχθηκε υπέρ της ένταξης γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσθέτοντας: «Κάπου στην πορεία χάθηκαν οι βασικές αρχές του συστήματος υγείας. Οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν πολλά από την τσέπη τους. Προφανώς και μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση».

Μίλησε να ανασύσταση του ΕΣΥ με δεκαετές πλάνο: «Να περάσει πρώτα η μπόρα και να την περάσουμε με επιτυχία. Όλα αυτά θα κριθούν και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας».

Για τον ίδιο, ο τομέας της Υγείας είναι στους δύο πιο σημαντικούς σε μια χώρα, μαζί με την Οικονομία, σχολιάζοντας: «Το συνειδητοποιήσαμε λίγο αργά. Το υπουργείο Υγείας είναι στα 3-4 πιο σημαντικά υπουργεία κάθε χώρας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ