Ημερίδα από Ν. Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποσυρθούν οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

Κανένα σχόλιο

«Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το χειρότερο παράδειγμα της μη-βιώσιμης, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας και τη μεταφορά του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους στους πολίτες. Οι πολίτες πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες μέσω των προϊόντων που αγοράζουν, δεν τις παίρνουν δωρεάν, πληρώνουν το κόστος συλλογής των σκουπιδιών που πετάγονται δεξιά και αριστερά, πληρώνουν το κόστος των πρώτων υλών που σπαταλιούνται. Οι πλαστικές σακούλες συμβάλλουν στην ρύπανση, καταλήγουν συχνά στο περιβάλλον και γίνονται τροφή ζώων, τις συναντάμε παντού, γεμίζουν τους σκουπιδότοπους. Επίσης, αντιπροσωπεύουν σπατάλη πολύτιμων πόρων χωρίς λόγο, όταν θάβονται ή οδηγούνται σε αποτεφρωτήρες σε όλη την Ευρώπη, σε μια εποχή που η βιομηχανία πασχίζει να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των πόρων και της παραγωγής. Είναι καιρός να αναληφθεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, για απόσυρση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων με αφορμή σχετική διημερίδα που συν-διοργανώνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ημερίδα για τις πλαστικές σακούλες διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, από 3 πράσινους ευρωβουλευτές: τον Νίκο Χρυσόγελο (Ελλάδα), τη Sandrine Belier (Γαλλία) και την Margrete Auken (Δανία). Στόχος της ημερίδας είναι να δώσει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της πλαστικής σακούλας στην κοινωνία μας. Θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις πλαστικές σακούλες και θα αντλήσει καλά παραδείγματα από πρωτοβουλίες και ισχύουσες νομοθεσίες στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες ομιλητές περιλαμβάνουν ΜΚΟ, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές.

Πριν δύο χρόνια όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαβούλευση με τους ευρωπαίους πολίτες για να δει τις απόψεις τους σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, μια τεράστια πλειοψηφία από αυτούς εξέφρασε έντονη ανησυχία και απαίτησε άμεση δράση για τον περιορισμό τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Sponsored links"

Κάθε χρόνο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 δεν επιδιώκει με σοβαρότητα τη δραστική ανατροπή αυτής της τάσης. Η αποτυχία της Κομισιόν να καθορίσει ξεκάθαρους στόχους για μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης θα υπονομεύσει την προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια ουσιαστική μείωσή τους σε όλη την ΕΕ.  Το ευρωκοινοβούλιο σε σχετική απόφασή του ζητάει πρωτοβουλία από την Κομισιόν μέσα στο 2014 για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020 της ταφής ανακυκλώσιμων και ανακτήσιμων υλικών,  χωρίς να παρέχονται κίνητρα για καύση έναντι της ανακύκλωσης, σταδιακή ή και οριστική κατάργηση της πλαστικής μη ανακυκλώσιμης σακούλας μιας χρήσης, κατάργηση των πιο επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικών (οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά, μικροπλαστικά, όσα περιέχουν βαρέα μέταλλα, κα)

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις