Ημερίδα για την “Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού Ποταμού Ταυρωνίτη” – Για αναγκαίο έργο μιλούν οι συμμετέχοντες

Κανένα σχόλιο

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ημερίδα διαβούλευσης με θέμα «Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού Ποταμού Ταυρωνίτη», με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Τσακίρη, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επικεφαλή του προγράμματος που εκπονείται για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον κ. Τσακίρη και τους συνεργάτες του οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Παρουσίαση του Σχεδίου Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη (Γ.Τσακίρης),
  • Το Φράγμα Παπαδιανών: Γεωτεχνικές και Στατικές Μελέτες (Π. Ψαρρόπουλος, Δρ Πολ. Μηχ. ΕΜΠ)
  • Το Φράγμα Παπαδιανών: Υδρολογικές και Υδραυλικές Μελέτες( Β. Μπέλλος, Δρ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ)
    Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τα Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού Ταυρωνίτη (Σ. Καϊμάκη, Δρ. Πολ. Μηχ.)
  • Εγγειοβελτιωτικά Έργα για την Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού Ταυρωνίτη (Γ. Τσακίρης)

Κύριο στοιχείο των παρουσιάσεων, ήταν ότι με την συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με την ερευνητική ομάδα του κ. Τσακίρη, για πρώτη φορά από το 1992 γίνονται ουσιαστικά βήματα επικαιροποίησης της μελέτης του Φράγματος Παπαδιανών και πλέον -μετά από 21 μήνες εργασιών, υπάρχει ένας πολύ υψηλός βαθμός ωριμότητας σε επίπεδο τεχνικών μελετών, ενώ βρισκόμαστε και στο στάδιο ολοκλήρωσης και υποβολής για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες που εντάσσονται στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, οι οποίες αφορούν και το φράγμα Σεμπρωνιώτη όπως και ο αγωγός μεταφοράς νερού έως και την δυτική Κίσαμο.

"Sponsored links"

Όπως προλόγισε ο κ. Βουλγαράκης και παρουσιάστηκε αναλυτικά στην ημερίδα, το συνολικό έργο της αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη βασίζεται στον εδώ και 4 δεκαετίες εγκεκριμένο σχεδιασμό του αείμνηστου μελετητή Παύλου Παυλάκη και περιλαμβάνει: α) την κατασκευή του μεγάλου ταμιευτήρα των Παπαδιανών (οποίος θα συνδέεται με το δεύτερο μικρότερο Φράγμα Σεμπρωνιώτη) και β) των αγωγών μεταφοράς νερού στους δήμους Πλατανιά και Κισσάμου. Στόχος του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου είναι η κατά προτεραιότητα άρδευση όλη της υψηλής ζώνης του δήμου Πλατανιά, όπως και της δυτικής Κισάμου (Γραμβούσα – Πλάτανος – Λουσακιές).

Αυτό το έργο είναι σχεδιασμένο να επιλύσει με ασφάλεια κάθε ανάγκη άρδευσης στην βόρεια ζώνη των δήμων Πλατανιά και Κισάμου, ενώ παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα να απελευθερωθούν σημαντικές ποσότητες πόσιμου ύδατος για την πλήρη κάλυψη και των υδρευτικών αναγκών που θα απαιτήσει η σχεδιαζόμενη μελλοντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, είναι σκόπιμη και εφικτή η άμεση και κατά προτεραιότητα ωρίμανση και υλοποίηση του δυτικού τμήματος του σχεδιαζόμενου αγωγού (Κολυμπάρι – Πλάτανος) και την κατ’ αρχήν μεταφορά μέρους των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού, για την ανάσχεση του διαρκώς επιδεινούμενου φαινομένου της υφαλμύρινσης και ερημοποίησης στην δυτική Κίσαμο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό ο ταμιευτήρας του φράγματος Παπαδιανών θα έχει χωρητικότητα 25 εκατ. κυβ.μέτρα και θα κατασκευασθεί από ισχνό κυλινδρούμενο σκυρόδεμα.

Μετά την παρουσίαση έγινε μια ουσιαστική συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων, προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι πρόκειται για μια αναγκαία πρωτοβουλία που αφορά ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο πρέπει να εξασφαλίσει με γρήγορο ρυθμό τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και κυρίως πρέπει να υιοθετηθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως τόνισε και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, έχει γίνει μια σοβαρή και ουσιαστική προσπάθεια για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες και οφείλουμε όλοι να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση να για να οδηγηθεί το έργο σε υλοποίηση με γρήγορους ρυθμούς.

Το σύνολο των ομιλητών έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Τσακίρη και την κυρία Δοξάκη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και ευχαρίστησαν τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος με την πρωτοβουλία που πήρε, έθεσε τις βάσεις για ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Ο ίδιος, αφού τόνισε την μεγάλη ταχύτητα με την οποία προχώρησε η επικαιροποίηση των μελετών, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα ολοκληρώσει και τις υπόλοιπες μελέτες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε, ο νομός Χανίων δικαιούται ένα μεγάλο αρδευτικό έργο, ανάλογο με αυτά που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί στους άλλους νομούς της Κρήτης. Αυτό το έργο θα είναι η «Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού Ταυρωνίτη».

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις