17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΗΠΑ-Δολοφονία Φλόιντ: Τρίτη νύχτα άγριων επεισοδίων, στην πυρά αστυνομικό τμήμα, επιστρατεύουν την Εθνική Φρουρά – Ιστορικό βίας για τον αστυνομικό

Ημερομηνία:

Για μία ακόμα νύχτα, τρίτη συνεχόμενη, η Μινεάπολη των ΗΠΑ είναι παραδομένη στις ταραχές και στις φλόγες καθώς δεν λέει να κοπάσει η λαική οργή για τον άδικο θάνατο του  άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Οι τελευταίες του λέξεις πριν χάσει τις αισθήσεις του “I can’t breathe” (δεν μπορώ να αναπνεύσω) πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Στην Μινεάπολη, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγονταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ενώ ο κυβερνήτης της Μινεσότα αναπτύσσει στους δρόμους της πόλης άνδρες της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν την Αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ντένβερ, του Κολοράντο και άλλων μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που επανέφερε στο προσκήνιο την βία και τον ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βίαιες ταραχές ξέσπασαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Κεντάκι, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Την ίδια στιγμή, νέα βίντεο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.

Ιστορικό βίας φαίνεται πως έχει ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολις που κατηγορείται για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα, είχαν γίνει 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας στο παρελθόν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ήταν οι καταγγελίες κατά του αξιωματικού Ντέρεκ Τσοβίν, που απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις που ήταν παρόντες όταν ο νεαρός αστυνομικός έπνιξε με το γόνατό του τον αφροαμερικανό.

Ο Τζορτζ Φλόιντ ένας 46χρονος μαύρος που ήταν άοπλος και με χειροπέδες στα χέρια, παρακαλούσε διότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγη ώρα αργότερα, κηρύχθηκε νεκρός σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις Αρχές.

18 καταγγελίες εις βάρος του αστυνομικού που σκότωσε τον αφροαμερικανό

Όπως γίνεται τώρα γνωστό από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Μινεάπολις, από τις 18 καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του Τσόβιν, μόνο δύο «έκλεισαν με πειθαρχικά μέτρα». Και στις δύο περιπτώσεις, τα «πειθαρχικά μέτρα» έδειξαν πως είχε εκδοθεί επιστολή επίπληξης.

Πάντως, ο Τσόβιν δεν ήταν ο μόνος αξιωματικός στο περιστατικό εκείνη την ημέρα με ιστορικό καταγγελιών εναντίον του. Ο πρώην αξιωματικός Του Τάο, είχε επίσης έξι καταγγελίες με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων, μία εκ των οποίων είναι ακόμη ανοιχτή. Οι άλλες πέντε καταγγελίες έκλεισαν χωρίς πειθαρχικά μέτρα.

Ιστορικό βίας και από άλλο αξιωματικό

Ο Τάο ήταν επίσης μέρος μιας αγωγής για υπέρμετρη άσκηση βίας το 2017, όπως αποκαλύπτει το CNN που μίλησε με τον δικηγόρο του ενάγοντα στην υπόθεση. Η αγωγή ασκήθηκε από τον Λαμάρ Φέργκιουσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τάο και ένας άλλος αξιωματικός τον υπέβαλλαν σε «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία όταν τον συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «παράλογη δύναμη», μεταξύ των οποίων «γροθιές, κλωτσιές και γόνατα στο πρόσωπο και το σώμα» ενώ ο Φέργκιουσιν ήταν ανυπεράσπιστος και δεμένος με χειροπέδες. Ως αποτέλεσμα της βίας που του ασκήθηκε, ο Φέργκιουσον κατέληξε με σπασμένα δόντια, μώλωπες και άλλα τραύματα.

Τον πάτησαν κάτω και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο Φέργκιουσον επέστρεφε στο σπίτι της γιαγιάς του με την έγκυο σύντροφό του στις 7 Οκτωβρίου 2014, όταν τους πλησίασε ένα περιπολικό της Μονεάπολης με τον Τάο και έναν ακόμη αξιωματικό μέσα. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, οι αξιωματικοί φόρεσαν χειροπέδες στον αφροαμερικανό παρά το γεγονός ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να πιστεύουν ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα. Οι αξιωματικοί, στην συνέχεια, πήραν στο πορτοφόλι και την ταυτότητα του και ο άλλος αξιωματικός αναζήτησε στην βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Εγκλήματος, μήπως τυχόν υπήρχε κάποιο ένταλμα στο όνομά του, αλλά δεν εμφανίστηκε κάτι.

Παρ’ όλα αυτά, ο δεύτερος αξιωματικός «δήλωσε ψευδώς ότι υπήρχε ένταλμα για την σύλληψη του ενάγοντος» αναφέρει η αγωγή. Ακολούθως ξέσπασε διαμάχη, με τον Τάο να πετά στο πάτωμα τον αφροαμερικανό και να αρχίζει να τον χτυπά. Ο Τάο, μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, σήκωσε ψηλά το κεφάλι του Φέργκιουσον με τον άλλο αξιωματικό να τον χτυπά στο στόμα.

Ο Φέργκιυσον τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τους αξιωματικούς «να αγανακτούν που το ιατρικό προσωπικό έδειξε τόσο ενδιαφέρον για την υγεία του αφροαμερικανού». Όταν πήρε εξιτήριο, οι αστυνομικοί πέταξαν τα χαρτιά του εξιτηρίου – συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφημένων παυσίπονων.

topontiki.gr, iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...