19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηράκλειο: Δικηγόροι καταγγέλλουν αναίτιες προσαγωγές και πρόστιμα την 17η Νοέμβρη

Ημερομηνία:

Τις δεκάδες αναίτιες προσαγωγές πολιτών από την αστυνομία την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο, καταγγέλλει η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου. Προαναγγέλλει ενστάσεις στα παράλογα πρόστιμα ενώ τονίζει ότι πολλά εξ αυτών ήταν διπλά.

Όπως τονίζει η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου, η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε 130 – 140 άτομα σε όλο το Ηράκλειο, και κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πολλοί προσήχθησαν με τελείως αστήρικτες δικαιολογίες (π.χ. ότι δεν μπορεί να έχεις στείλει μήνυμα για ατομική άσκηση και να σε πιάνουν με καφέ στο χέρι δίπλα στο σπίτι σου, ή να έχεις στείλει το ίδιο μήνυμα και να σε πιάνουν σε απόσταση 20 λεπτά από το σπίτι σου).

Σύμφωνα με την Δικηγορική Συσπείρωση, στη μεγάλη πλειονότητα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 600 € με την αιτιολογία ότι “κατελήφθη να συμμετέχει σε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν 11 πολίτες, και να έχει μετακινηθεί αναίτια”.

«Επειδή μείναμε μπροστά στο Μέγαρο μέχρι που έφυγε και το τελευταίο από τα άτομα που προσήχθησαν, διαπιστώσαμε ότι επιβλήθηκαν ελάχιστα πρόστιμα των 300 €», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ σημειώνεται ότι μία από τις προσαγωγές μετατράπηκε σε σύλληψη.

Οι τρεις δικηγόροι της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου, Σαρχιανάκης, Τερζάκης και Λεβέντης, έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Η Δικηγορική Συσπείρωση υποστηρίζει ότι όλες και όλοι οι προσαχθέντες ήταν εφοδιασμένοι με έντυπα μετακίνησης, ή είχαν αποστείλει σχετικά sms και τονίζει ότι θα υποβληθούν ενστάσεις.

Η ανακοίνωση της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου:

«Η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου καταγγέλλει το όργιο βίας και καταστολής που εξαπέλυσε η ΕΛ.ΑΣ. «καθ’άπασαν την επικράτειαν», υλοποιώντας την αντισυνταγματική απόφαση του αρχηγού της για την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων στο σύνολο της Επικράτειας, μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου, με πρόσχημα την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά με πραγματική στόχευση την πειθάρχηση κάθε φωνής που αντιδρά στις τραγικές ανεπάρκειες της Κυβέρνησης και τις εγκληματικές παραλείψεις της.

Αυτοί που άνοιξαν διάπλατα τις πύλες του τουρισμού υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της TUI για την μη υποχρεωτικότητα των αρνητικών εξετάσεων κορωνοϊού για όλους τους εισερχόμενους, αυτοί που δεν πήραν μέτρα για τον συνωστισμό των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυτοί που δεν στελέχωσαν τις ΜΕΘ και δεν επίταξαν κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, αυτοί που αντί να αυξήσουν τους δασκάλους, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αυτοί που επέλεξαν τα ΜΑΤ αντί των ΜΕΘ έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία, να στέλνουν τα ΜΑΤ και τη Δράση να ξυλοκοπούν και να ρίχνουν χημικά σε όποιον βρεθεί μπροστά τους και να προσπαθούν να καπηλευτούν ξεδιάντροπα τη μνήμη του Πολυτεχνείου πίσω από αστυνομικούς φραγμούς.

Καταγγέλλουμε την επίθεση στο μπλοκ του ΚΚΕ, με οχήματα εκτόξευσης νερού, ξύλο και χημικά, στην οδό Πανεπιστημίου, τον άγριο ξυλοδαρμό της οικογένειας Κατή στα Σεπόλια και τον Κολωνό, την αναίτια άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, τις προσαγωγές και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όλες τις πόλεις της χώρας, και ειδικά για το Ηράκλειο τη σύλληψη ενός ατόμου και τις παντελώς αναιτιολόγητες προσαγωγές, που έφθασαν 145 με την επιβολή παράνομωνπροστίμων από την ΕΛ.ΑΣ σε εργαζόμενους, άνεργους και φοιτητές, ύψους 300 και 600 ευρώ και γενικά κάθε μορφή βίας και καταστολής ενάντια σε όσους προσπάθησαν να τιμήσουν με πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων τη ζωντανή μνήμη του Πολυτεχνείου ή απλά είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο των κατασταλτικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ.

Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δε μπορεί να ωραιοποιήσει κανένα ΜΜΕ, όσο περίοπτη θέση και αν κατέχει στη λίστα Πέτσα. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όμως δε μπορούν να σιωπούν μπροστά στην αστυνομική βία, ούτε να καλύπτουν κάθε θεσμική εκτροπή, όπως έκανε με την απαράδεκτη ανακοίνωση της για την απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έφτασε να του υποδεικνύει με ποιο τρόπο θα ήταν η απόφαση του συνταγματική.

Θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί η διεξαγωγή, με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αυτεπάγγελτης προανάκρισης για τα αδικήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις καταστολής ανά την Επικράτεια τη χθεσινή ημέρα σε βάρος διαδηλωτών και ανυποψίαστων πολιτών.

Θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η παραίτηση του Υπουργού Προ.Πο και του Αρχηγού της Αστυνομίας ως εχόντων την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη για τις πράξεις των υφισταμένων τους, ως και η διάλυση της ομάδας Δράση που με περισσό ζήλο, δείγμα της νοοτροπίας των μελών της, υλοποίησε την πολιτική της Κυβέρνησης.

Όσο η χώρα διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, τόσο οι αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία δουλειά και αξιοπρέπεια θα εντείνονται. Και σ’ αυτούς θα είναι παρόντες και οι δικηγόροι».

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...