17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα έως το 2100 – Καταστροφικές οι συνέπειες για την Κρήτη

Ημερομηνία:

Πολλές και μεγάλες παράκτιες πόλεις της Γης, καθώς και ολόκληρα νησιωτικά κράτη, θα πρέπει να προετοιμάζονται για την άκρως ανησυχητική πιθανότητα η στάθμη των θαλασσών να ξεπεράσει ακόμη και τα δύο μέτρα, κάτι που υπάρχει πιθανότητα 5% να συμβεί έως το τέλος του αιώνα μας, σύμφωνα με νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν «βαριές συνέπειες για την ανθρωπότητα».

Η νέα διεθνής μελέτη θεωρεί ότι αν τελικά μείνουν εκτός ελέγχου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς και αν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, τότε είναι πιθανό να συμβεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ακόμη και μια υπερδιπλάσια άνοδος της στάθμης των υδάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της σχετικής κλιματικής έκθεσης του ΟΗΕ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2013 θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό έως ένα μέτρο μέχρι το 2100, μια εκτίμηση που όμως πολλοί επιστήμονες έκτοτε έχουν χαρακτηρίσει πολύ συντηρητική.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, θεωρούν ότι η άνοδος των υδάτων μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 2,4 μέτρα έως το 2100 και προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει εφιαλτικές συνέπειες για τους παράκτιους οικισμούς.

Περίπου 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα νερά (μια έκταση όσο η Λιβύη) και έως 187 εκατομμύρια άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Όχι μόνο περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές θα απειληθούν, αλλά επίσης μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος ‘Αντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη.

«Αν δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινωνική κατάρρευση σε κλίμακα αδιανόητη», ανέφερε ο Μπάμπερ. «Πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως εκείνα του Ειρηνικού, ουσιαστικά θα γίνουν ακατοίκητα. Μιλάμε για μια υπαρξιακή απειλή γι’ αυτές τις χώρες».

«Η κρίση των προσφύγων από τη Συρία είχε ως συνέπεια περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι να έλθουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 200 φορές μικρότερος από όσους θα ξεσπιτωθούν από μια άνοδο της θάλασσας κατά δύο μέτρα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις εκτιμήσεις τους αξιολογώντας τις απόψεις 22 κορυφαίων επιστημόνων για το πώς οι πάγοι της Γης μπορεί να αντιδράσουν στη μελλοντική κλιματική αλλαγή. Συμπέραναν έτσι ότι υπάρχει μια μικρή αλλά όχι αμελητέα πιθανότητα – μία στις 20- η στάθμη των θαλασσών να ανέβει πάνω από δύο μέτρα έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας έως τότε φθάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (έως σήμερα η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου ένας βαθμός).

«Είναι κάτι όχι πολύ πιθανό, αλλά όχι τελείως απίθανο. Μιλάμε για μια πιθανότητα περίπου 5%», τόνισε ο Μπάμπερ.

«Αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα στις 20 να σας πατήσει αυτοκίνητο, αν διασχίζατε το δρόμο, δεν θα τον πλησιάζατε. Ακόμη και μια πιθανότητα της τάξης του 1% σημαίνει ότι μια πλημμύρα που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, είναι κάτι που θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής σας. Νομίζω ότι μια πιθανότητα 5% συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάποιες επιλογές, αλλά πρέπει να τις κάνουμε πολύ γρήγορα».

Οι κίνδυνοι για την Κρήτη

Οι παραλίες της Κρήτης είναι πολύ σημαντικές για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Η άνοδος λοιπόν του επιπέδου της θάλασσας δημιουργεί πολύ μεγάλες ανησυχίες. Ήδη, το 36% των παραλιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διάβρωση ενώ οι νησιωτικές παραλίες παρουσιάζονται εξαιρετικά πιο ευάλωτες λόγω του μικρού μεγέθους τους, κλιματικών χαρακτηριστικών.

Η Κρήτη έχει περίπου 1.300 χλμ ακτογραμμής εκ των οποίων των 15% είναι αμμώδεις παραλίες.

"google ad"

Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα ενός τουρισμού που βασίζεται στις παραλίες. Σε έρευνες από το 2016 ερευνήθηκε τι θα συμβεί στο νησί σε τρία σενάρια ανόδου του επιπέδου της θάλασσας: ένα χαμηλό με άνοδο 0,26 μ., ένα υψηλό με άνοδο 0,86 μ. και ένα καταστροφικό σενάριο με άνοδο 1,86 μ. μέχρι το 2.100.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με το χαμηλό σενάριο, το 80% των παραλιών θα υποχωρήσουν πάνω από 20% και εξ αυτών που θα υποχωρήσουν ένα 16% θα υποχωρήσει άνω του 50%. Σύμφωνα με το υψηλό σενάριο, όλες οι παραλίες θα υποχωρήσουν παραπάνω από 20% και το 72% εξ αυτών θα υποχωρήσει κατά 50%. Μερικές παραλίες θα εξαφανιστούν τελείως. Στο καταστροφικό σενάριο όλες οι παραλίες αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 50%.

Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα από το 2017, τα σενάρια είναι πιο αρνητικά αφού οι προβολές που έκαναν οι επιστήμονες δείχνουν πιο πιθανό το σενάριο της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας κατά 0,82 μ. μέχρι το 2100. Σε ένα τέτοιο σενάριο από 54% έως 100% θα χάσουν πάνω από 20% του πλάτους τους, με το 93% εξ αυτών να χάνουν κάτω από 50% ενώ ένα ποσοστό περίπου 41% θα εξαφανιστεί τελείως. Αν όμως επαληθευτεί το σενάριο της ανόδου κατά 1,86 μ. τότε το 94% των παραλιών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Όπως είναι ξεκάθαρο, το ζήτημα μας αφορά άμεσα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ