Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά στα Χανιά που ακούγονται εκκωφαντικοί θόρυβοι.

Τον Μάιο του 2018 έσκασε κάποιος πύραυλος πάνω από την πόλη των Χανίων, όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβρη του 2016 πάνω από το Ρέθυμνο.

Τότε, αποκαλύφθηκε ότι πύραυλος έφυγε από την πορεία του κατά τη διάρκεια διεθνούς άσκησης και ανατινάχθηκε πάνω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις αρχές που άφησαν τους πολίτες στο σκοτάδι.

Στα Χανιά βεβαίως έχουμε και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικάνων…

"google ad"

Παρόμοιες εκρήξεις έχουν καταγραφεί στις 25 Φεβρουαρίου 2014 στα νότια του δήμου Χανίων, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, όταν ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους του Κισσάμου που τρομαγμένοι βγήκαν στους δρόμους και στις 26 Νοεμβρίου 2017,  όταν εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους από το ενετικό λιμάνι μέχρι το Μάλεμε.

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικά αλλά καταγράφεται παγκοσμίως και κυρίως στις ΗΠΑ και σε όλες τις περιπτώσεις φαίνεται ότι συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες οι οποίες επειδή είναι μυστικές ποτέ δε μαθαίνουμε τις ακριβές αιτίες του φαινομένου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 υπήρξαν 64 διαφορετικά καταγεγραμμένα περιστατικά με “ανεξήγητα μπουμ” σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της NY Post.

Να αναφέρουμε εδώ ότι πρώτη καταγραφή του φαινομένου στα Χανιά είχε γίνει τον Σεπτέμβρη του 2012. Ως τότε, το φαινόμενο αυτό ήταν άγνωστο στο νομό μας. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια και το φαινόμενο παρουσιάζεται τόσο συχνά; Άγνωστο…

Άσκηση chaff

Παρόμοια γεγονότα με μυστηριώδεις θορύβους και δονήσεις που θυμίζουν σεισμό υπήρξαν και στις 30 Ιουνίου του 2012 στη Νότια Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://earthquake-report.com αρχικά το σενάριο μιλούσε – όπως και στη δικιά μας περίπτωση – για αεροπλάνα που σπάνε το φράγμα του ήχου.

Όμως, «αξιωματικοί της Στρατιωτικής Βάσης Μίραμαρ είπαν ότι ο ήχος δεν ήρθε από τη βάση» –

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΝBC San Diego τον Απρίλη του 2012 όταν οι κάτοικοι του San Diego άκουσαν ένα παρόμοιο θόρυβο υπήρχαν στοιχεία στο μετεωρολογικό ραντάρ ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά για την τεχνική “chaff”.

Αναφορικά με το τι είναι το ‘‘chaff’’ πληροφορίες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Chaff_(countermeasure) –:

«Chaff, η Παράθυρο, όπως ονομαζόταν αρχικά είναι μία τεχνική που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αποπροσανατολίσουν κατευθυνόμενους από ραντάρ πυραύλους από τους στόχους τους. Αεροπλάνα αφήνουν ένα σύννεφο από μικρά, λεπτά κομμάτια αλουμίνιου, γυαλιού ή πλαστικών που εμφανίζονται στα ραντάρ ως ένα σμήνος πιθανών στόχων. Τα περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα για να αποσπούν από τους στόχους τους κατευθυνόμενους πυραύλους από ραντάρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τελικώς το “μπουμ” στην περιοχή πρέπει να οφειλόταν σε αεροπλάνο που έσπασε το φράγμα του ήχου.

Τα Sonic boom παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.

Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – που μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Unexplained boom

Παραθέτουμε και την αναφορά του  wikipedia  για το φαινόμενο του “unexplained boom” :

«Ένα ‘‘unexplained boom’’ (ανεξήγητο μπουμ) είναι ένας πολύ δυνατός θόρυβος που μοιάζει με ‘‘sonic boom’’ (όταν ένα αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου). Πάντως, αυτά τα «μπουμ» είναι ανεξήγητα, γιατί, καμία υπερηχητική πτήση δεν είναι προγραμματισμένη τη στιγμή που συμβαίνει.

Μία συνήθης ερμηνεία είναι πως απόρρητες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ευθύνονται για το γεγονός. Κι επειδή είναι απόρρητες και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κανένα, δημιουργείται ένα μυστήριο.

Τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει ένα πλήθος ανεξήγητων «μπουμ».

Το φαινόμενο σπάνια παρατηρείται εκτός των ΗΠΑ».